Nieuw

Ik omschrijf mijzelf niet echt als conservatief. Natuurlijk ben ik aan een aantal zaken gehecht. Dat geeft zekerheid aan het bestaan, in zoverre dat er ooit iets zeker is. Ik geloof in de mogelijkheid tot veranderen. Iedereen verandert, bij deze meeste mensen gaat dat geleidelijk, soms komt een bepaald inzicht als een schijnbare schok en kijk je plotseling anders tegen de dingen aan. Soms is zo’n inzicht van korte duur en keer je na verloop van tijd toch weer terug in het oude bekende stramien.
Nu dreigt dit blog te verzanden in een pseudo-filosofische mijmering over ontwikkeling en verandering. Ik weet dat anderen daar veel verstandiger en inspirerender over geschreven hebben en bovendien was ik van plan te schrijven over mijn nieuwe schoenen en mijn afkeer van nieuwe kleren in het algemeen. Maar de eerste alinea deed mij bijna ontsporen. Terug nu naar mijn verhouding met nieuwe klerenĀ  en mijn nieuwe schoenen van vandaag in het bijzonder.
Ik heb het niet zo met nieuwe kleren. Ik heb overhemden die zo lang in de verpakking zijn blijven zitten dat, eenmaal uitgepakt, ze niet meer bleken te passen. En dat kwam niet omdat de hemden intussen gekrompen waren.
Met schoenen gaat dat net zo. Eenmaal aangeschaft kan het gebeuren dat ze geruime tijd in de kast blijven staan voor ik ze ga dragen.Nu loop ik binnenshuis meestal op pantoffels en die zitten toch altijd wat relaxter dan gewone schoenen. Daar heb ik dat probleem niet mee. Het ene paar volgt het andere paar zonder hapering op.
Buiten loop ik het liefst op een paar inmiddels afgetrapte gympen van het merk ‘de sportieve haan’. Maar daarvan begon de zool grote slijtageplekken te vertonen en zijn ze eigenlijk nauwelijks meer toonbaar. Ik heb wel eens horen zeggen dat men iemand kan beoordelen naar de schoenen die hij aanheeft. Oud en afgetrapt. Geldt dat ook voor mij? Ik wil die opmerking logenstraffen. Ik heb zojuist nieuwe schoenen gekocht. Timberland sneakers. Ik trek ze vanavond direct aan. Ik ben aan het veranderen. Schoenen die op de dag van de aankoop al gedragen worden. Het moet niet veel gekker worden.

1 reacties op Nieuw

  1. Marianne Wijers van Loosbroek ben inmiddels een trouwe lezer geworde schreef:

    Jan als ik thuis ben draag ik altijd de oudste schoenen die ik in huis heb, heerlijk, losse flapperzolen, sokken uit, deed mijn moeder ook, lekkerder dan pantoffels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *