Stoelendans

Motorisch ben ik nooit het snelste jongetje van de klas geweest. Ik was er aan gewend dat als er  bij de gymlessen teams moesten worden samengesteld ik zeker niet bij de eersten hoorde die gekozen werd. Het tegenovergestelde was waar. Ik was meestal het kneusje dat als laatste overbleef. Het team waar ik uiteindelijk bij hoorde, mijn naam werd als laatste genoemd, aanvaarde mij dan met een zuchtend vooruit dan maar. Ik werd meer als ballast dan als aanwinst beschouwd. Ik heb daar nooit zichtbaar onder geleden. Ik wist dat ik beschikte over andere kwaliteiten die veel minder lichamelijke inspanningen vergden.
Bij een spelletje tijdens een verjaardagsfeestje werkte mijn geringe snelheid in mijn voordeel. Bij stoelendans was ik meestal degene die in de eerste ronde al degene was die geen lege stoel kon vinden. Bedremmeld stond ik daar dan nog in mijn eentje, terwijl mijn rappere vriendjes en vriendinnetjes gierend van het lachen op een stoeltje hadden gestort. Ik was af. De rest van het gezelschap haastte zich al spoedig weer rennend rond de stoelenrij in de volgende rondes het vuur uit de sloffen. Ik keek al die lichamelijke inspanning met een nauw verholen  glimlach rond de lippen rustig aan. Zij renden zich rot, ik zag toe. Ik was daar een meester in.
Ik zit in de Arnhemse schouwburg. 1e balkon, rij 2 stoel 14. Première van het nieuwe Introdans-programma ‘So you think you can stoelendans’. Het wordt geafficheerd als een familieprogramma, maar dat betekent niet dat het kinderachtig is. In tegendeel, vier virtuoze balletten waarbij ik vooral gegrepen wordt door het werk van David Middendorp die -ik citeer de programmafolder- ‘als geen ander weet live performance en virtuele dans op een even vanzelfsprekende als wezenlijke manier te combineren‘. In stille bewondering zie ik de dansers en danseressen hun stoelendans uitvoeren. Stuk voor stuk uitgekozen op hun kwaliteiten.Ik zie toe en geniet. Nee, dansen is er voor mij niet meer bij. Maar ik kan kijken en genieten, heel goed genieten. Daar ben ik een meester in.

Eén reactie op Stoelendans

  1. jettie schreef:

    En zo is het!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.