Nieuws

Als ik mijn krant lees of naar de televisie kijk en naar de radio luister, lijkt er geen ander nieuws te zijn danĀ  het Virus. Berichten en analyses, sfeerreportages, beschouwingen, het lijkt nergens anders over te gaan dan het Virus. In het ene land gaan de mondkapjes op, in het andere af, hier zijn ziekenhuisbedden te weinig, in een aangrenzend landĀ  zijn er nog wat over. Er zijn staatshoofden die het bestaan van het Virus zonder met de ogen te knipperen ontkennen en er zijn andere die er bijkans aan bezwijken en wiens ziekteverloop voorpagina nieuws is.
Het is maar goed dat het sporten in wedstrijdverband goeddeels onmogelijk is gemaakt en de sportkaternen daardoor geslonken zijn tot een eenkolomsberichtje op pagina zoveel anders was er binnen de kortste keren een nijpend tekort aan krantenpapier ontstaan. Alle ruimte die de sportpagina’s boden is ingenomen door Virusberichten.
Uitgedunde redacties verrichten nu van huis uit een topprestatie. Er zijn boze lieden die de gedachte opperen dat mocht de crisis ooit voorbij zijn, of in ieder geval gereduceerd tot een behandelbaar ongemak, krantenmagnaten een instrument in handen hebben om aan te tonen dat de krant ook door minder journalisten gevuld kan worden. Een gevaarlijke ontwikkeling die wel eens de bijl aan de wortel van de democratie zou kunnen worden en de kritische onderzoeksjournalist op een zijspoor kan rangeren.
Ik hoop dat ik het einde van de crisis nog meemaak, iets wat als lid van wel twee, misschien zelfs drie risicogroepen geen vanzelfsprekendheid is. Zeker als de crisis langer, veel langer duurt dan gehoopt. Ik ben benieuwd hoe het nieuws zich dan hervat, als we weer dichter bij elkaar mogen komen. Nu kan ik alleen maar gissen of en hoe de wereld, de maatschappij verandert. Is dit het einde van het neo-liberalisme, is dit een socialistisch reveil? Of is het juist het begin van…
Ik lees dat te zijner tijd wel in de krant of hoor dat van het nieuws op tv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *