Ogterop

Als mij een fiks aantal jaren geleden gevraagd was wie of wat is ogterop dan had ik, zoveel fantasie heb ik wel, daar van alles bij kunnen bedenken. Op de een of ander manier was ik wel ergens in Oost-Europa uitgekomen. Het klinkt mij nog al Russisch en het zou mij niet verbaasd hebben als het een gerecht uit die streken was, een stevige maaltijdsoep met een yoghurteske nasmaak. Maar evengoed had het een merk kunnen zijn van een mooie volle wodka. Fout allemaal fout.
Sinds een fikse tijd is de vrouw van mijn neef directeur van Ogterop. Ogterop is geen zelfhulporganisatie of patiëntenvereniging. Ogterop is de naam van de schouwburg in Meppel waar mijn aangetrouwde nicht de scepter zwaait. En Lammigje Ogterop, uitbaatster van het Stationskoffiehuis was een cultureel onderneemster avant la lettre toen zij bij dat Koffiehuis een theaterzaal aanbouwde en zo in 1868 Meppel verrijkte met een schouwburg. Een schouwburg die inmiddels haar naam draagt en deze dagen het 150-jarig bestaan viert. Daarvoor heeft mijn neef een monoloog geschreven waarin hij Lammigje voor even uit de hemel laat terugkeren en dan de geschiedenis van haar Schouwburg laat vertellen terwijl zij haar fameuze groentesoep aan het bereiden is, die het publiek ook nog te proeven krijgt. Tussendoor debiteert zij haar opvattingen over de schoonheid en betovering van de kunst en rekent zij af met de bedilzucht van ambtenaren, de doodssteek voor de kunsten. Het is of ik mijn neef hoor, sinds jaar en dag cultureel ondernemer en nog veel meer!
Dat alles was voor Gade en mij reden genoeg om noordwaarts te reizen voor een altijd weer genoeglijk treffen met de familie, dit keer ook nog aangevuld met neefs dochter. Voor de voorstelling wordt er uiteraard samen in het het schouwburg-restaurant gegeten. Wat is familie hebben toch leuk.
Lammigje wordt geloofwaardig weer tot leven gebracht en even geloofwaardig zien wij haar op het Kerkplein weer ten hemel stijgen.
Gade en ik blijven een nachtje in Drenthe slapen. Als we terugrijden lijkt het weer of we met vakantie zijn geweest. Familie was al leuk, genieten maakt het nog leuker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *