Omzetting

Er is niet zo veel verschil tussen een partnerschapsregistratie en een huwelijk. De wettelijke gevolgen zijn zo goed als het zelfde. Mogelijk is er een verschil in beleving. Omdat je bij een partnerschapsregistratie geen “ja” hoeft te zeggen op de vraag of je getrouw alle plichten zult vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt, lijkt het mogelijk wat vrijblijvender, maar dat is het niet. Of ja een beetje. Als je samen geen kinderen hebt kun je het geregistreerd partnerschap beëindigen zonder dat er een rechter aan te pas hoeft te komen. Dan kun je gewoon bij een notaris of advocaat langs gaan. Die stelt een daartoe strekkende overeenkomst op, laat die inschrijven bij de burgerlijke stand en klaar is kees. Of liever weg is Kees.
Gisteren was ik weer actief als trouwambtenaar. Beter:  ik was weer ambtenaar van de burgerlijke stand, want getrouwd werd er niet. Bij een paar regelde ik de partnerschapsregistratie. En alhoewel ik formeel geen “ja” hoef te vragen, -de handtekeningen van het paar, de getuigen en mij zijn de bevestiging van het partnerschap- vinden de meeste paren het toch aardig er enig ceremonieel aan te verbinden en hardop uit te spreken dat ze voor elkaar kiezen. De mens blijft een romantisch dier.
Bij het tweede paar was er sprake van een omzetting van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk. En daar heeft de wetgever alle mogelijkheden tot romantiek lijkt het wel uitgebannen. Het is een puur administratieve aangelegenheid. Het paar hoeft alleen maar een akte van omzetting te tekenen en dat is het. O ja, ik moet als ambtenaar ook nog tekenen, maar er zijn geen getuigen nodig. Een paar en een ambtenaar, dat is voldoende. En zo kun je getrouwd raken zonder dat je ooit “ja” hoeft te zeggen. Bij dit paar was dat dus het geval. Ik ontving in de trouwzaal de kleinste bruidsstoet ooit. Het paar en meer niet. Meer was ook niet nodig. Geen getuigen, geen gasten. De handtekeningen werden gezet en het partnerschap van vier jaar geleden was omgezet in een huwelijk. Met zijn telefoon heb ik nog een staatsiefoto van het paar gemaakt. Een bruidsreportage met maar een plaatje. Ik heb niet gevraagd of er nog een bruiloftsfeest zou zijn.

1 reacties op Omzetting

  1. Dėsirėe schreef:

    Misschien wordt het een verassingsfeestje.. ;))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *