Ondernemer

Bijna mijn hele werkzame leven ben ik een brave oppassende ambtenaar geweest. Vlak voor ik afzwaaide heb ik zelfs nog een integriteitsbelofte afgelegd. Voor wat die waard was. Zo’n belofte zal wel net zo iets zijn als de eeuwigdurende merktekens die ik ooit van de katholieke kerk meekreeg bij doop en vormsel. Onuitwisbaar. Zo is het ambtenaarschap ook vast verankerd in  mijn ziel en ondersteunt mijn zaligheid. Tot voor een paar dagen. Want onlangs kreeg ik bericht van de belastingdienst dat ze mij geaccepteerd hebben als een startende ondernemer. En ik ben niet zomaar de eerste de beste ondernemer. Nee, ik ben namelijk een directe collega geworden van Nuon, Essent, Greenchoice, Oxxio en hoe ze verder ook mogen heten. Ik produceer namelijk stroom, die ik keurig aan het net terug lever. Of liever gezegd: dat doen de acht zonnepanelen die sinds november vorig jaar op mijn dak liggen. Ik heb daar verder geen omkijken naar, maar intussen heb ik toch al 220 kWh geleverd en daarmee in die paar maanden al meer dan € 50,- verdiend. Door een of ander gaatje in de wetgeving mag ik mij in de zin van de belastingwetgeving startende ondernemer noemen. Ik heb mij keurig als zodanig aangemeld en gisteren kreeg ik bericht van de belastingdienst dat ik als zodanig geaccepteerd ben met een heus BTW-nummer en zelfs een BTW-identificatienummer. Ik heb onmiddellijk een formulier aangifte omzetbelasting ingevuld en opgestuurd en daardoor krijg ik als startende ondernemer de BTW op mijn investering, de zonnepanelen, goeddeels terug gestort. De Nederlandse wetgever heeft het beste voor met starters en heeft oog voor het risico dat zij lopen. Ondernemerschap dient gestimuleerd te worden.
Hoe het verder met mijn onderneming gaat? Ik heb nog geen uitbreidingsplannen, een beursnotering voor mijn bedrijf sluit ik voorlopig nog uit, maar zeg nooit nooit. Maar de zekerheid van een veilig en weinig schokkend ambtenarenbestaan heb ik nu ingewisseld voor het wankele bestaan van een ondernemer.
Het is op dit moment wat nevelig. Dat is niet goed voor  de productie. Die ligt op maar 235 Watt. Daar kan de schoorsteen niet van roken en het duurt toch weer een paar weken voordat AOW en pensioen weer gestort worden. Het blijft sappelen als starter.

2 reacties op Ondernemer

 1. Rein Verdijk schreef:

  Jan, je kunt nu als ondernemer ook een pasje voor de Makro en Stapless (Office Center) aanvragen. Kun je een aantal zaken goedkoper aanschaffen en dat is voor een AOW-er toch ook weer mooi meegenomen…. 😉

 2. john ponsioen schreef:

  jan,ik heb het altijd al gedacht,in jan schuilt een groot zakenman.
  tot nu toe een zzp-er die vanwege het succes overweegt een werknemer in dienst te nemen
  om zijn administratie in goede banen te leiden.
  jan,een tip : je komt er makkelijker aan dan er weer vanaf,blijf maar zzp-er.
  maak voorlopig maar gebruik van de klein-ondernemers regeling.
  vanaf vandaag houd ik de quote 500 in de gaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *