Openbreken

Het regeerakkoord is opengebroken. De inkt van de handtekeningen onder het akkoord is nauwelijks opgedroogd en nu moeten er al fikse reparaties worden uitgevoerd. Zeg maar gerust verbouwingen. De buurman naast mij is ook bezig zijn huis te verbouwen. Geraas, geboor, geklop, gepiep, gezaag alom. Zelfs tijdens het schrijven van dit stukje tril ik bijkans uit mijn stoel. Maar het sleutelen aan het akkoord gebeurt in grote stilte, in radiostilte.
Na de aanvankelijke euforie over het elkaar vinden van de liberalen en de sociaaldemocraten kwam de spoedige ontluistering. We weten nu nog niet hoe de restauratiepogingen aflopen, maar het lijkt erop dat Samsom en Rutte dit akkoord wel eens nodig zouden kunnen hebben om er nog eens duidelijk achter de verschillen tussen de beide partijen te komen en dat hun samengaan per definitie onmogelijk is.
Het doet mij denken aan het eerste huwelijk dat ik in 1994 of daaromtrent sloot. Het paar had al 10 jaar samengewoond en besloot nu eindelijk maar eens te gaan trouwen. Ik weet niet of het een vlekkeloze tien jaar waren geweest. Ik hoef als trouwambtenaar niet alles te weten. Maar het huwelijk heeft maar heel kort standgehouden. Een van de partners had een Franse naam die vertaald in het Nederlands iets van doen had met essenhout. In mijn huwelijkstoespraak wees ik op de eigenschappen van die houtsoort. Essen is makkelijk buigbaar en goed te bewerken. De goedkope metaforen lagen voor het opscheppen. Een eigenschap heb ik in mijn toepspraak maar niet genoemd. Essenhout is weinig houdbaar. Had ik misschien beter wel kunnen gebruiken en was hun scheiding mogelijk niet zo’n schok geweest. Het herinnert mij ook aan een ander huwelijk waar ik nauw bij betrokken was. Twee mensen stonden op het punt uit elkaar te gaan, maar onder druk van de familie trouwden ze toch. Het bedankkaartje voor onze aanwezigheid bij het huwelijk waren maar amper op ons prikbord gehangen of we kregen al bericht van de scheiding. Ze moesten trouwen om uit elkaar te kunnen gaan.
Hoe het nu op het politieke veld zal gaan aflopen met het verstandshuwelijk tussen deze twee? De dubbele be√ędiging lijkt geen extra stevige basis te geven, maar veel meer een slecht omen voor het voortbestaan van de relatie.

1 reacties op Openbreken

  1. Pierre Hautvast schreef:

    Jan: je moet wel positief blijven denken. Het is in ieder geval een relatie waarin gesproken wordt en dat is in de praktijk des levens nog weleens anders …!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *