Order!

Met stijgend genoegen keek ik naar het tv-interview dat Ivo Niehe onlangs had met de voorzitter van het Britse Lagerhuis. Dat genoegen lag niet aan de inbreng van de presentator, zijn vragen hebben doorgaans de diepgang van een platbodemvaartuig, noch aan de antwoorden die Mr. Speaker, hoe snedig en vol dat moeilijk te vertalen ‘wit‘ ook, maar kwam vooral door de goed gekozen beelden. Beelden die op treffende wijze illustreerden hoe gevat de voorzitter van het Huis de chaos die er soms leek te heersen op waarde wist te schatten en waar nodig te beteugelen. Een scheidsrechter die het spel volledig tot zijn recht liet komen. Toen ik hem zo bezig zag, niet alleen maar “Order, order” roepend, maar ook ministers en andere parlementsleden gevat op hun nummer zettend, schoot mij de dichtregel van Vasalis te binnen uit haar gedicht ‘Herfst’: “een orde, waarin ruimte voor de chaos is“. Overigens ook een regel die jarenlang als een soort verontschuldiging boven mijn bureau in het stadhuis hing en nu nog opgeld doet voor mijn thuiswerkplek.
Terug naar de parlementsvoorzitter in het Verenigd Koninkrijk, Mr. John Bercow, van wie wij dankzij Niehe ook weten dat zijn kat Order heet en wat te horen krijgen over de spraakmakende echtgenote van Mr. Speaker, Sally.
Op You Tube maak ik uitgebreider kennis met een keur aan filmpjes mey het optreden van de Mr. Speaker. Over een paar weken komt de Eerste Kamer in nieuwe samenstelling bij elkaar en kiest dan zijn nieuwe voorzitter. Ik verwacht dat die Kamer een veel politieker gezicht krijgt dan tot nu toe het geval was. Dat zal wennen worden. Een Eerste Kamer die misschien wel erg voor Tweede Kamer gaat spelen. En de debatten zullen dan ook, gezien de samenstelling van die Kamer, anders van toon worden. Dta vraagt wat van de nieuwe voorzitter. Het lijkt verstandig hem of haar stage te laten lopen bij Rt.Hon John Bercow die als geen ander weet in een chaos orde te scheppen.

Eén reactie op Order!

  1. marij schreef:

    Is het er toch van gekomen. Als nieuwe lezer genoten van wat anderen al mochten lezen. Ik zie uit naar je volgende blog. Goede suggestie trouwens van die stage.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *