Patser

Twee jaar geleden organiseerde een vriendin een ‘lentepodium’. Zij nodigde vrienden en bekenden bij haar thuis uit om iets te laten zien of horen. Kon van alles zijn. Een gedicht, een tekst, een stukje muziek. Dat werd toen een een gezellige bijeenkomst met verrassende ontmoetingen. Het succes van toen leidde tot een vervolg. Niet meer bij haar thuis, maar in een pandje dat zich Cultuurhuis van de stad noemt. Het is een pand waar voor mij heel veel jeugdherinneringen aan zijn verbonden. Het ligt schuin tegenover mijn geboortehuis en was in de tijd dat ik daar als kind woonde de paardenstal van een expediteur die niet alleen een vrachtwagenvloot had, maar ook nog met paard en wagen in de stad rond reed. Grote stoere paarden en een in mijn kinderogen van toen reusachtige voerman. Toon was zijn naam. En soms denk ik mij te herinneren hoe hij mij hoog optilde en naast hem op de bok zette. Maar het kan net zo goed zijn dat ik alleen maar hoopte dat hij dat zou doen en dat die hoop zich nu vertaald heeft in een herinnering van wat nooit gebeurd is.
Gistermiddag was er dat ‘lentepodium’. Ik maakte kennis met mensen die enthousiast vertelden over wat hen bewoog en bezig hield. Van animatiefilm tot discjockeyen, van cello spelen (nog even oefenen) tot decoratieschilderen. En alles daar tussen in.
Hoogtepunt van de middag was voor mij toch wel het optreden van een kipppenliefhebber. Hij kwam met drie van zijn hanen, die hij uitnodigde voor een kraaiwedstrijd. De hanen hadden fraaie wedstrijdnamen. Er waren twee gigantische beesten bij en een klein en vinnig haantje met de alles zeggende naam Patser. Die won dan ook glansrijk. In drie minuten tijd kraaide hij hoog en schel wel 17 keer. De twee dikke hanen lieten in die tijd niets van zich horen en keken wat verdwaasd als zij de schelle kraai van Patser hoorde.
Ik vraag me af wat het wil zeggen dat het hoogtepunt vanĀ  die middag het gekraai van een haantje was en daarmee de presentaties van de andere optreders in de schaduw stelde. Is het echt zo dat patsertjes de wereld gaan veroveren?

1 reacties op Patser

  1. Maria schreef:

    kukeleku

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *