Stip-stip

Ik kreeg de uitdrukkelijke opdracht van mijn diëtiste om op te passen voor te omvangrijke maaltijden. Een terecht en welgemeend advies. Maar de geest is gewillig en de kookkunst van Gade boven alle twijfel verheven. Vrijdagmiddag hadden we elders al uitgebreid geluncht en zaterdagavond kwamen er vrienden eten. Dat is voor Gade altijd een aanmoediging om eens uitgebreid uit te pakken. De feestelijk gedekte tafel bevatte bijna al het bestek dat voorradig was. Van vismesje  voor het voorgerecht via afzonderlijk bestek voor het tussen- en hoofdgerecht naar het mesje voor het nagerecht.
Het werd een voortreffelijke avond, met genoeglijk gezelschap. Een van de gasten, een enthousiast lezer van mijn blog, vroeg een paar keer of hun aanwezigheid nu reden genoeg was om in mijn blog te verschijnen. Want dat leek hem of haar toch wel erg leuk. Het liefst met naam en toenaam. Ik wees er nog eens op dat ik nauwelijks namen noem in mijn blog. Ja, Gade, Ex, Zoon- en Dochterlief en de bloggende Neef figureren van tijd tot tijd. Of vertolken een hoofdrol. Maar namen worden in mijn blog nauwelijks genoemd. Ik beloof mijn gast toch op te voeren. Uitdrukkelijke wens. Maar dan volledige geanonimiseerd als een (hoofd)kassière  uit Groningen die bij ons op visite is. Bij deze. De (hoofd)kassière genoot met ons van Gades kookkunst. We bespraken van alles. Van het atelierbeleid in de stad tot de uitgelezen smaak van het hoofdgerecht.
Dat heette ‘stufato di agnello con funghi’. Het gerecht kwam tenslotte uit een Italiaans kookboek. In gewoon Nederlands lamsstoofpot met paddestoelen. Om de smaak van het lam en de paddestoelen goed naar voren te laten komen aten we het enkel en alleen met brood. Brood dat we overvloedig doopte in de bijpassende saus. Er kwam een heel oude smaaksensatie bij mij boven. Vroeger thuis doopte we ook van tijd tot tijd brood in de jus. Stip-stip was de familienaam die wij aan die lekkernij gaven. In het Italiaans had dat toen ‘punto-punto’ geheten.
Bij het vertek bewonderde de Groningse (hoofd)kassière nog twee schilderijtjes die wij onlangs hadden aangeschaft. Hingen hier erg mooi, vond ze. Vonden Gade en ik ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *