Persconferentie

Voor mij is de Vierdaagse gisteren begonnen. Ik begin aan mijn 16e keer als lid van het Uitvoerend Comité, dienst Communicatie. Uitvoerend Comité is de deftige naam voor de verzameling vrijwilligers die er voor zorgen dat de Vierdaagse de goede kant op loopt, georganiseerd wordt en dat jan en alleman te weten komt dat er een Vierdaagse is. En dat laatste werd gisteren duidelijk gemaakt met een persconferentie. De gemeente, de Vierdaagse en de Vierdaagse-feesten vertelden in de best mogelijk gekozen woorden wat er allemaal te gebeuren stond. De burgemeester benadrukte de gezelligheid en gastvrijheid en het bezig zijn met veilig- en duurzaamheid, de marsleider overstelpte de conferentie met facts and figuers en de feestbaas was trots op de 1.4 miljoen gasten die er verwacht werden. En zij vonden een dankbaar gehoor in de volle Nijmeegse raadzaal. Er stonden wel 6 camera’s op het spreekgestoelte gericht, veel meer dan een handvol journalisten en Fons de Poel luisterden naar wat er gezegd werd. Iedereen die maar iets met het wandelgebeuren te maken had, was er.
Ik ontmoette weer mijn collega’s van de dienst, maakte kennis met de nieuweling in de club, had zelfs een serieus voorgesprek over wat ons eind volgende week te wachten staat en voelde dat het weer erg gezellig zal gaan worden. Het is een plezierig feest van herkenning. Over het weer valt nog niets te zeggen, maar er wordt zeer optimistisch over gedaan. Niets lijkt een succesvolle 99e Vierdaagse in de weg te staan.
Traditiegetrouw nodigt de persvoorlichter het journaille uit om als de drieschaar zijn zegje heeft gedaan nog een verduidelijkende vraag te stellen. Het blijft stil. Ik vermoed dat de meeste journalisten hun verhaaltje al lang klaar hebben. De Vierdaagse staat bol van de tradities en dat brengt enige voorspelbaarheid met zich mee. De Vierdaagse is pas echt nieuws als de marsen gestart zijn en een calamiteit extra aandacht vraagt. Calamiteiten waar de organisatie nu net niet op zit te wachten.
Mijn ochtendkrant bericht vandaag over Vierdaagse. Een van het ANP overgenomen 14-regelig berichtje op pagina 9 kopt: “Meer controle op regels Nijmeegse Vierdaagse”.  Het is duidelijk, de Vierdaagse is nog geen nieuws. De marsen zijn ook nog niet echt begonnen. Behalve dan voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *