PHPD

Ik meen dat ik al eens eerder schreef over de gevreesde aandoening PHPD. Op een feestje bevestigden drie bevriende artsen dat zij samen onherroepelijk hadden gediagnosticeerd dat ik een niet meer te redden PHPD-patiĆ«nt was. Een hopeloos geval, geen genezing mogelijk. Maar zij verzekerden ook dat ze garant zouden staan voor een dragelijk bestaan. Van je vrienden moet je het tenslotte hebben. PHPD is naar het zeggen van de artsen een van de meest voorkomende ziektebeelden waar zij in hun onderscheiden praktijken mee geconfronteerd worden. De afkorting staat voor Pijntje Hier Pijntje Daar. Ik herken hun diagnose. Zelf denk ik dat ik nog een ernstiger variant onder de leden heb: PHPD-PO. Die toevoeging PO staat voor Pijntje Overal. Daar wordt ik de laatste dagen door geteisterd. Maar ik ga er ook wat aan doen. Er staan een aantal afspraken met medici en para-medici gepland. Mogelijk biest dat soelaas. Een opsomming, die beklagenswaardig kan overkomen, maar ook samengevat kan worden in ‘ouder worden’. Vanmiddag ga ik preventief de jaarlijkse griepprik halen. Je weet nooit of die echt de griep buiten de deur houdt, maar voor de zekerheid toch maar laten prikken. Morgenochtend heb ik een afspraak met mijn tandarts. Een opstandige vulling even controleren. Nu veroorzaakt die bij het eten een lichte drukpijn. Moet verholpen worden. Deze week heb ik ook een ontmoeting met een fysiotherapeute die met mij zal gaan werken aan mijn bewegingspatroon. Dat wordt nu nog in grote mate bepaald door een allengs genezende achillespees. Mijn gang ziet er niet alleen onregelmatig uit, maar zo voelt het ook nog. Hopelijk kan ik er onder haar begeleiding wat aan de revalidatie werken. Over een paar weken ga ik ook weer bij mijn cardioloog langs. De teruggelopen conditie heeft ook een aanslag gepleegd op het functioneren van het hart. Moet hij maar eens goed naar kijken en wie weet heeft hij er ook nog een remedie voor.
Het is weer een respectabele lijst. Het wordt tijd dat ze een pil uitvinden voor PHPD-PO. Zou de gezondheidszorg een stuk goedkoper maken en mij beter.

2 reacties op PHPD

 1. Rein Verdijk schreef:

  Als ze zo’n pil zouden uitvinden dan zal hij waarschijnlijk zo duur zijn dat het de inkomstenderving van de ziektekostenverzekeraars ruimschoots zal compenseren: wordt dus een bittere pil!

 2. Annette Quist schreef:

  In connectie met PHPD naast de lasten van een whipple-operatie al 2 jaar geleden, vraag ik me af,of e.e.a niet met leeftijd te maken heeft.
  Zelf inmiddels 71 jaar, zou dus niet zo gek zijn.
  Naast de claudicatio intermittens (etalagebeen) een armruptuur en opnieuw een hersentumor, deze keer 4 kleinere stuks.
  In 2008 de eerste hersenoperatie, 2014 de tweede, inmiddels Niet te opereren!
  Binnenkort bestraling 30 keer!
  PHPD???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *