Prop & pang

Ik had verwacht dat bij de opening van de tentoonstelling over de 100ste Vierdaagse wel het Vierdaagselied had geklonken. Nu weet ik ook wel dat een tentoonstelling over de Vierdaagse niet de Vierdaagse zelf is, maar nu moesten we het doen met een marsleider die zijn hand als een pistool omhoog hield en luidkeels “PANG” riep en daarmee de tentoonstelling voor geopend verklaarde. Het gezamenlijk zingen van het  Vierdaagse lied van Clinge Doornebosch had in de grote gang van het Valkhofmuseum als openingshandeling toch zoveel imponerender geklonken dan die goedbedoelde imitatie van het pistoolschot, waarmee op de eerste marsdag de wandelmeute wordt weggeschoten.
Gade en ik waren allebei voor de opening uitgenodigd. Zij vanwege haar betrokkenheid bij het museum, ik vanwege mijn band met de Vierdaagse. Ik had mij afgevraagd hoe je van de 100ste Vierdaagse, überhaupt over de Vierdaagse op min of meer aansprekende wijze de zalen van het museum zou kunnen vullen. Ik zag voor mij een grote wand met affiches en medailles, heel veel medailles. En die zijn er ook, maar er is meer veel meer. Veel meer te zien en te beleven. De moeite van een bezoek zeker waard. En als u dan toch in het museum bent, bezoek dan ook even de projectruimte die een forse installatie van Gerard Koek herbergt. Een kolossale meters hoge prop papier als een verstilde bevroren opspuitend geiser of een afbrokkelende gletsjer. In ieder geval ijs. Opeens werd het mij ook duidelijk waarom Henk Kroes de oud-voorzitter van de Elfstedentocht ook een van de sprekers was bij de opening van de Viedaagsetentoonstelling. Het was een heimelijk verbinding. en waarschijnlijk alleen door mij ervaren, tussen de twee tentoonstellingen die bijna te gelijkertijd tijd geopend werden. De Vierdaagse-expositie was verrassend van opzet, de installatie ‘Prop’ overdonderend.
Het wordt zo een zeer geanimeerde vernissage-avond. Hapjes en drankjes te over. Gade en ik genieten in de buitenruimte van het museum nog lang na. Op weg naar huis neurie ik in mijzelf ‘Wij lopen  de Vierdaagse mee’. Miste ik toch wel bij de opening.

2 reacties op Prop & pang

 1. Gerhard Nijhof schreef:

  Jan,
  Ik was dus niet de enige met die gedachte.

  Groetjes.
  Gerhard

 2. dick nieuwenhuis schreef:

  https://youtu.be/AP_jH5DDE9g en nu hardop meezingen.
  Overigens heb ik tijdens mijn korte verblijf in Nijmegen toch zeker een keer of drie het lied gespeeld met het Karmelorkest tijdens de Vierdaagse Mis op de zondag voor de Vierdaagse!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *