Glijden

De stad heeft dit weekend heel wat te bieden. Naast het gebruikelijke zaterdagterras is er zoveel meer te doen. Een van de spectaculairste activiteiten is de waterglijbaan midden in een sterk hellende winkelstraat. Stik, heet dat in goed Nimweegs. Een dubbel blauw lint loopt van boven naar beneden. Een opgeblazen lint, nat gehouden door het waterstroompje dat daar normaal ook al loopt. De glijbaan eindigt in een badje. Jongelui suizen op zwembanden naar beneden. Voor 15 euro mag je twee uur net zo vaak als je wilt. Het is een badpakkenparade waar ik, constateer ik met spijt in het wankele hart, te oud voor ben. Eigenlijk had ik ook best zo’n afdaling willen doen. Met mijn gewicht had ik zeker voldoende snelheid ontwikkeld om met vliegende vaart het traject af te leggen. De zwaartekracht, nu vaak een tegenstander in het bewegen, zou mijn kompaan zijn geweest. Nu beperk ik mij tot het een paar minuten kijken naar zoveel waterjolijt. Jolijt, dat stralen de glijbaangebruikers uit.
Weer thuis zie ik hoe Van Kruijswijk langzaam maar onophoudbaar van het podium van de Giro d’Italia glijdt en Max Verstappen naar de achterste startrij in Monaco.
’s Avonds naar de film. Maar ook nog even van de stad zelf genieten. Het terras voor het Filmhuis. Het is nog aangenaam warm. Aangenaam is ook het varkenshaasje dat ik daar nuttig. Soms denk ik wel eens dat de biotoop waar ik het beste tot mijn recht kom een plezierig terras is in goed gezelschap. Gade is meer dan goed gezelschap. We genieten van het eten en elkaar. Becommentariëren andere gasten of zwijgen, zuchten en knipogen naar elkaar.
Het is tijd voor de film. Love and friendship. “Houdt u ook van kostuumdrama?” vraagt de mevrouw naast wie ik aanschuif in rij 12. Ik bevestig dat, maar zal door mijn gedrag die bevestiging logenstraffen. Binnen de kortste keren glijd ik in een droomloze slaap en mis de film goeddeels. Te veel zon, een plezierige maaltijd, factoren voor een filmdutje. Ik krijg maar flarden van de film mee. Bij de aftiteling verzekert Gade mij dat ik maar weinig gemist heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *