Provinciaal

Ik ben een Gelderlander. Dat slaat natuurlijk nergens op, want Gelderland bestaat niet. Althans niet zoals er een Brabant, Limburg, Zeeland, laat staan een Friesland bestaat.  Natuurlijk bestaat er een provincie Gelderland, maar die zorgt niet voor een bijdrage aan mijn identiteit zoals dat bijvoorbeeld bij de inwoners van de genoemde provincies wel het geval lijkt te zijn. Brabander, Limburger, Zeeuw en zeker Fries,daar kan ik me iets bij denken. Maar Gelderlander, nee dat roept geen enkele associatie bij me op.Wat dat betreft ben ik vooral Nijmegenaar, maar vraag me ook niet wat dat dan precies inhoudt.Het betekent in ieder geval dat ik niet wil dat er de draak met mijn stad wordt gestoken. Natuurlijk, iedereen mag er relativerende opmerkingen over maken, over onze mislukte pleinen, het genuil dat er een oude toren moet worden herbouwd en dat NEC iets heel anders is dan N.E.C. Een goede grap daarover is nooit weg, maar wee degene die mijn stad wegzet als minderwaardig, belachelijk en verachtenswaardig en zich afvraagt of er wel iets goeds uit Nijmegen kan komen.
Ik kom hierop naar aanleiding van de terecht commotie die ontstond nadat Jelle Brandt Corstius zichzelf bij De Wereld Draait Door had aangemeld om het een en ander over de net overleden Chriet Titulaer te vertellen. En dat wat als een eerbetoon bedoeld was, werd een lacherige persiflage, slecht voorbereid en nog slechter uitgevoerd. Het dedain ten opzichte van alles wat zich verder dan 5 kilometer buiten Amsterdam afspeelde, droop er van af: Ha, ha wat zijn wij toch bevoorrecht ten opzichte van die uit de wingewesten afkomstige kabouters met hun koeterwaalse tongval. Matthijs  van Nieuwkerk en zijn side kick Tim Homan rolden bijna van hun stoel toen Jelle dat taaltje ook nog eens zo leuk na ging doen en hij een van de meest onbenullige passages voorlas uit, -ha ha hoe kon je een boek nu zo noemen-, Mijn Biografie. Een imitatie die overigens nergens op leek.
Brandt Corstius betreurde een dag later zijn optreden. Was een beetje uit de hand gelopen. Iets minder gretigheid zou hem gesierd hebben en Titulaer meer recht hebben gedaan. Het is goed te zwijgen over de dingen waar je niets over te zeggen hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *