Koning

Het was nog ver voor dat ik mijn eerste Franse les kreeg en dat was in de vijfde klas van de lagere school. In hedendaagse valuta is dat groep 7 van de basisschool. Zelfs op mijn lagere school die opleidde voor de ambachtsschool was er zo jong al Franse les. Ik bladerde 8, 9 jaar oud in het leerboek Frans van mijn veel oudere broer. En daar las ik het woord roi. Ik sprak dat uit zoals het geschreven stond, gewoon [roi]. En ik weet nog dat ik toen bij mezelf dacht, zo, dat pakken ze me niet meer af, ik weet al wat koning in het Frans is: [roi]. Pas veel later begreep ik dat je het Franse roi hoort uit te spreken als [rwa]. Weg mijn mij zelf toegedachte taalvoorsprong.
Gisteren en vanochtend ben ik druk in de weer geweest met de koning, de jarige koning. Met belangstelling keek ik naar het gesprek tussen hem en Wilfried de Jong. Een gesprek dat mij innam voor de wijze waarop De Jong het gesprek voerde en Willem Alexander er aan deel nam. Beiden waren op de toppen van hun professionele kunnen. De een als interviewer, doortastend wanneer nodig, terughoudend wanneer gepast. De ander als vorst, bewust van zijn waardigheid en functie, zonder een pantser van majesteitelijkheid om zich heen op te trekken. Integendeel, oprechte emoties die in een gesprek tussen twee mannen nergens larmoyant werden.
Ik ben nooit een republikein geweest. Zoals hier in Nederland vorm wordt gegeven aan de monarchie, inclusief de anachronistische erfopvolging, vind ik die te verkiezen boven het presidentschap. Om de zoveel jaar een door partijpolitieke motieven gedreven verkiezingsstrijd, met de mogelijkheid om een parlementair stelsel alleen maar decor te laten zijn. Ik moet er niet aan denken. Kijk naar het gehannes in Frankrijk, wie daar kans loopt president te worden, kijk naar Turkije, naar Rusland. Republieken. Nee, dank je wel.
Vanochtend met Gade op de bank naar Koningsdag in Tilburg zitten te kijken. En ja, bij de koffie voor ieder een oranje tompouces en zachtjes meegezongen dat er Brabant nog licht brandt en het Wilhelmus. Vive le roi!

3 reacties op Koning

  1. Marianne Wijers van Loosbroek ben inmiddels een trouwe lezer geworde schreef:

    Hier brandt altijd licht (met een zachte G) Jan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *