Receptie

De nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Nijmegen is geheel en al aan mij voorbij gegaan. Sterker nog, ik wist niet eens dat er een nieuwjaarsreceptie was. Dat krijg je er van als je alleen maar geabonneerd bent op landelijke kranten en je het wekelijkse advertentieblad met daarin het gemeentenieuws ook niet altijd tot de laatste letter uitspelt. Ooit was ik een trouw bezoeker van deze jaarlijkse manifestatie en jarenlang was ik nauw betrokken bij de organisatie. Zeer nauw betrokken. Er waren jaren dat ik al wist wat de burgemeester zou gaan zeggen, voordat deze het zelf wist.
Nu hoorde ik pas van de receptie toen die al geweest was via Facebook. Van diverse kanten werd mij meegedeeld dat een gerenommeerd Gelderlanderjournalist uitverkoren was tot Nijmegenaar van het Jaar. Een keuze waar ik mij heel wel in kan vinden. Hij is een kritisch en betrokken volger van het Nijmeegse nieuws, vaker nog een maker van dat nieuws. Een man met hart voor de stad.
De burgemeester zal een vlammende nieuwjaarstoespraak hebben gehouden. Als ik hem straks teruglees zal ik vast lezen dat we samen de schouders onder onze stad moeten zetten en dat we zullen moeten samenwerken in regionaal verband, binnen Europa, maar ook hier binnen onze stad zelf. Ik zou eigenlijk wel de universele nieuwjaarstoespraak willen schrijven die altijd en overal voor elke gemeente, bij elke jaarwisseling is te gebruiken. Waar alleen de plaatsnaam en het jaartal hoeft  te worden ingevuld en waar iedereen van zal zeggen dat het zo’n doorwrocht, van persoonlijkheid getuigend en recht uit het hart komend betoog is, waarmee de burgemeester niet alleen zichzelf maar ook de stad op onnavolgbare wijze gepresenteerd heeft. Ja zo’n toespraak zou ik willen schrijven of deed ik dat jaren geleden al?
Nee, voor mij was er dit jaar dus geen nieuwjaarsreceptie. Het ene jaar is op rustige wijze in het andere gegleden. Zonder abrupte wisselingen. Of het zou moeten zijn dat een andere fysiotherapeute het restje van mijn revalidatie begeleidt. Maar dat zal pas vermeld worden in de de terugblik op 2014 in nieuwjaarstoespraak van 2015.

1 reacties op Receptie

  1. Rein Verdijk schreef:

    Jan, wat dacht je van een boekje schrijven met universele toespraken waar naar keuze facultatief van toepassing zijnde passages aan toegevoegd kunnen worden? Is voor burgemeesters ook lekker gemakkelijk en de kwaliteit is gewaarborgd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *