Rechtstaat

Het is een zooitje in de wereld. Zo, laten we maar eens met een fors statement beginnen. Stammenstrijd daar, oorlogje elders, aanslag in de ene stad, dreiging in de andere, schietpartij op een school in het ene continent, volkerenmoord in het andere. Je kunt de tv niet aanzetten, de krant niet openslaan of het onheil wordt met bakken over je heen gestort. Het lijkt of je nergens meer veilig bent. Vliegtuigen worden neergehaald, executies bij tientallen uitgevoerd. Overal onheil en ellende, regels worden straffeloos aan de laars gelapt, ontreddering en rechteloosheid zijn ons deel, overal in de wereld. Overal in de wereld? Nee, niet overal in de wereld.
In Nederland wordt een boulevard afgezet, er kan een geen verkeer meer terecht, want de politie maakt ruim baan voor een ziekentransport. Met spoed moet een jonge vrouw naar het ziekenhuis gebracht worden. Dat kan het beste in haar eigen aangepaste busje, gereden door een ambulancebroeder. Het wordt een levensreddende stoet, met de ambulance met zwaailicht en sirene voorop, dan het busje met de patiënt er in en tenslotte een politieauto met alle toeters en bellen ter bescherming van dit precieuze transport. Er is haast geboden. De stoet maakt vaart. FLITS! Op het traject constateert een flitspaal dat ze te hard hebben gereden, wel 10 kilometer te hard. De ambulance mag dat, de politieauto ook, maar dat begeleide privébusje komt haarscherp op de foto. Die foto gaat automatisch per computer naar het Centraal Justitieel Incassobureau en die zelfde computer stuurt een bekeuring naar de eigenaar van het busje. € 76,-. Verhaal is niet mogelijk. De politie kan er niets aan doen. Het is een volledige geautomatiseerd systeem, waar geen mens aan te pas komt. Protest is pas mogelijk als er betaald is. Het recht moet immers zijn loop hebben. Anders zou iedereen, al dan niet onder begeleiding, zo maar een beetje te hard kunnen gaan rijden om een leven te redden. En wat is een leven nou vergeleken met het handhaven van de regels.
Het is een zooitje in de wereld, maar hier laten we de handhaving van de rechtstaat over aan computers, die zijn objectief en dus eerlijk. Big brother heeft zijn menselijkheid, zo die die nog een beetje had,  voorgoed verloren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *