Regressie

Het is natuurlijk heel logisch. Mijn conditie holt achteruit. Kan ook niet anders. Het minimum aan beweging dat ik nu onderga, heeft een fnuikende invloed op mijn lichamelijke capaciteit. Het wordt tijd die capaciteit weer een beetje te gaan opbouwen. Gade heeft daartoe voordat zij vanochtend vroeg weg ging ook een stoeltje met een comfortabel kussen erop buiten gezet met de strikte opdracht dat als het zonnetje schijnt daar minstens een kwartier te gaan zitten. Voor de broodnodige vitamine. Vitamine D als ik mij wel herinner. En om het lichaam weer wat te trainen loop ik minimale stukjes door het huis. Ik kom overigens geheel zelfstandig de trap weer af.
Ik vraag me overigens af of de lichamelijke regeressie ook niet gepaard gaat met een wat geestelijke inertie. Neem nu gistermiddag. Uiteraard kon ik gaan lezen. Het laatste hoofdstuk van Margriet de Moors ‘Mélodie d’amour’ ligt nog op me te wachten. Ik was geboeid door de vorige hoofdstukken, vooral het voorlaatste dat uitgebreid dat aangrijpende crucifix in de Antonius Abt-kerk aan de Dennenstraat in Neerbosch beschrijft. Een kruis dat ik in mijn middelbare-schooltijd heel vaak bekeek. Het moment van sterven wordt daar door de kunstenaars op onnavolgbare wijze weergegeven. Zo ziet doodgaan er uit.
Toch kwam ik er niet toe het boek te pakken. Ik ontdekte op de tv een aantal kanalen die integrale films uitzenden in diverse soorten en maten. Actiefilms, familiefilms, feelgoodmovies. Ik belandde in een Franse film. Ook weer over de liefde. Amour  de Jeunesse of Jeunesse d’amour, daar wil ik af zijn, heette die. Zoetsappig verhaaltje over jeugdige geliefden die elkaar uit het oog verliezen, elkaar weer terugvinden maar uiteindelijk toch weer niet. Zo’n film dus waarvoor geen enkele geestelijke inspanning werd gevraagd  om het flinterdunne verhaaltje te kunnen volgen. En dat volgen lukte nog prima. Dus misschien valt het met de intellectuele regressie nog wel mee. Vanmiddag, in het zonnetje, het boek maar weer eens pakken. Als er geen excuus komt om dat niet te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *