Respect

Ik ben een voetballiefhebber. Niet dat ik ooit zelf ook maar met enig succes achter het lederen monster heb aangerend. De paar oefenwedstrijdjes die ik met AHOJ (Altijd Hoger Op Jongens), de club van mijn lagere school, speelde, laat ik graag buiten beschouwing. Mijn voetbaltalenten waren niet noemenswaardig en na twee of drie keer werd mij te verstaan gegeven dat ik in sportief opzicht geen aanwinst voor de club zou zijn. Gelukkig had mijn moeder nog geen voor ons gezin sowieso te dure voetbalschoenen gekocht en heb ik die wedstrijden op mijn hoge schoenen gespeeld. Ik werd wel op zeer jonge leeftijd al redacteur van het clubblad en schreef regelmatig pakkende verslagen van de wedstrijden die mijn klasgenoten speelden en zorgde er voor dat zelfs een nederlaag toch enige glans gaf aan de inzet van het team. Ik was dus al heel vroeg een toeschouwer. En op voetbalgebied ben ik dat gebleven.
Gisteravond was ik weer in het stadion om mijn club aan te moedigen. Driekwart wedstrijd leek dat niets te helpen. Het was de eerste 70 minuten een saaie wedstrijd. Al gauw kwamen we met 1-0 achter. Vanaf dat moment leek het of wij niet konden en de andere partij niet hoefde. Ze stonden immers voor. Maar het ging verkeren en zo werd het toch nog een opwindend potje. 1-1 tegen de koploper. Kon slechter. De scheidsrechter hoefde geen kaarten te trekken. Gele, noch rode. Zou de oproep tot meer respect dan toch geholpen hebben? Een oproep die gehoord werd na een verschrikkelijk incident twee weken eerder waarbij een grensrechter werd doodgeschopt.
Toen ik thuis op tv naar de rest van de avondwedstrijden keek, zag ik een wedstrijd waarbij de scheidsrechter een rode en zes gele kaarten trok of moest trekken. Maar hij trok meer dan kaarten. Om een trainer tot kalmte te manen trok hij uit zijn broekzak een bandje met daarop het woord ‘respect’ en hield dat de trainer voor.
Ik zou ook graag zien dat er minder tegen scheidsrechterlijke beslissingen wordt gemekkerd. Emotie is goed, agressie mag minder. Maar of je nou respect afdwingt door het laten zien van een lullig bandje? Respect verwerf je. Dat dwing je niet af.

1 reacties op Respect

  1. Dick Bos schreef:

    Maar het was wel nodig richting volwassen trainer Maaskant,
    Die daarna ook nog zijn puntje wilde maken.
    Maaskant moet zich schamen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *