Restant

De twee statafels staan weer opgeklapt in de gang te wachten om terug gebracht te worden naar de overburen van wie we ze geleend hebben. Statafels waarom zich een deel van de 30 gasten hadden geschaard die op mijn verjaardag waren. Het is al jarenlang een nauwelijks wisselend gezelschap, waarvan sommigen een band met elkaar hebben gekregen door de jaarlijkse ontmoeting op mijn verjaardag. Er waren maar twee nieuwe gasten. De nieuwe buurman en zijn vriendin, maar ja, die hadden in de jaren er voor ook niet kunnen komen, want toen waren ze nog geen buren. Nu eigenlijk ook nog niet, want de verbouwing van hun huis is nog lang niet klaar, maar in het kader van beter een goede buur dan een verre vriend had ik hen toch ook genood.
En wat blijft er verder hangen van zo’n verjaardag. Heel veel telefoontjes, juist van die verre vrienden en meer dan vijftig reacties via facebook. Nu zegt dat aantal ook niet alles, want het is maar een fractie van de facebookcontacten die ik heb. Maar het blijft leuk, reacties uit Amerika en Polen en alles daar tussen in.
Wat er verder nog rest zijn drie volle afwasmachines met borden, glazen, pannen en kopjes. Want zo lang ik mij kan heugen gaat mijn verjaardag geaard met iets te eten. Op de eerste plaats in partjes gesneden kaas en leverworst. Zonder kaas en leverworst ben ik niet jarig. En dan is er ook nog iets echt te eten. Ik vier mijn verjaardag zo tussen 16.00 en 21.00 uur, dus er moet wel iets gegeten worden. In vroeger jaren was dat boerenkool, maar dat is heel lang geleden toen ik nog broers had om die kool te stampen. Nu is het een door Gade met veel liefde gemaakte zeer gevulde kippen-tomatensoep. Drie grote pannen. Schoon op gegaan  op een half pannetje vegetarische soep na. Ja, aan iedereen wordt gedacht.
Gisteravond nog, de gasten zijn vertrokken, is het meubilair weer in de oorspronkelijke posities terug geschoven. Het huis lijkt weer op zich zelf. Alleen het kastje waar de verjaardagscadeaus op staan wijst er nog op dat er hier een feestje was. Heel veel cadeaus om dit levensjaar te veraangenamen. Misschien is dat wel de bedoeling van een cadeautje, een troost voor het ouder worden, voor het leven of wat daar nog van  rest.

1 reacties op Restant

  1. jack beurskens schreef:

    the day after the night before ……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *