Rijbewijs

De gemeente gaf mij precies vijf minuten. Dat stond tenminste op het afhaalbriefje voor mijn nieuwe rijbewijs dat ik kreeg nadat ik een afspraak had gemaakt. Maandag 26 maart 2021 van 14.05 – 14.10. Afhaalbriefje en oude rijbewijs meenemen.
Keurig op tijd rijd ik met mijn auto naar de stad. Ik realiseer mij dat dit de laatste keer is dat ik met dit rijbewijs rijd. Een rijbewijs dat verliep op 22 december 2020, de dag dat ik 75 werd. Maar door de puinhoop die het CBR is mocht ik met dat verlopen rijbewijs nog 10 maanden na de verloopdatum door blijven rijden. Meer dan een half jaar geleden had ik de aanvraag verzonden, begin augustus vorig jaar. En nu na een aantal medische keuringen en een rijtest verder heb ik dan nu weer een geldig rijbewijs. Geldig tot 15 april 2026, acht ja, wie dan leeft, dan zorgt.
De meneer die mijn rijtest afnam vond dat hij niet kon beoordelen of mijn linkerbeen wel voldoende functioneerdeĀ  tijdens de testrit. Is ook lastig te onderzoeken in een auto zonder koppelingspedaal die het linkerbeen geen ander functie geeft dan er te zijn en rustig mee te rijden. Het kenmerk van een automaat. Als ik wilde kon ik nog eens een rijtest maken met een handgeschakelde auto, maar ik kon ook een rijbewijs krijgen met de aantekening dat ik slechts mocht rijden in een automaat. Mijn keuze lag voor de hand. Ik krijg een brief van het CBR met het testresultaat: U bent rijgeschikt voor auto’s met automatische keuze van versnelling, code 10.02. Zij schrijven ook nog dat de eerste twee cijfers van de code straks ook op mijn rijbewijs staan, maar de omschrijvingen niet. Ik zal er rekening mee houden.
Met mijn oude rijbewijs en het afhaalbriefje meld ik mij bij loket 2 in het stadskantoor. De lokettiste begroet mij enthousiast, een oud-collega van jaren her. Ik teken voor ontvangst van mijn nieuwe rijbewijs. Met dat nieuwe rijbewijs rijd ik terug naar huis. Ik merk geen verschil met de heenreis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.