Spelregels

De overbuurvrouwen informeren of we nog zin hebben om aan het eind van de middag samen een spelletje te spelen. Waarom niet? Kennelijk zijn zij geïnspireerd door de speldrift van het team Oranje dat in Eindhoven zich laat gaan in een quiz ter gelegenheid van de verjaardag van de teamleider. Het is een spel waarin de regels heel duidelijk zijn. Een vraag goed is 1 punt, een vraag fout is 0 punten (vreemd overigens dat bij 0 het aantal punten in het meervoud wordt geschreven, terwijl er toch geen punt in het spel is, maar dat terzijde).
Wij vieren Koningsdag in de straat met een rondje cup cakes waar een vrijwillige bijdrage voor wordt gevraagd. Van de opbrengst zullen plantjes gekocht worden om het zithoekje, het ontmoetingspunt in de straat, weer fleurig aan te kleden. Het is een initiatief van twee kinderen uit de straat die zich op het bakken van  de cakejes hebben gestort. Opbrengst € 57,-.
De dag verglijdt. Niet iedereen lijkt zich te houden aan de coronaregels. Pleinen stromen vol. Schouder aan schouder lijkt een synoniem voor anderhalve meter te zijn . Parken gaan dicht en ook wij overtreden een coronaregel. De overbuurvrouwen komen op bezoek. Twee is meer dan een, maar we voelen ons niet echt schuldig. Natuurlijk , regels zijn regels, maar morgen zijn die weer anders. Wij nemen een voorschotje. Tijd voor een spelletje. Keezen. Keezen is een combinatie van pesten en Mens Erger Je Niet. De speelkaart die je opgooit, bepaalt wat je met je pion mag doen. De regels lijken helder. Ik vorm een team met de overbuurvrouw, maar het eerste wat mijn teamgenote doet is mij van het spelbord af gooien. Het begrip Team krijgt voor mij een gans andere invulling. Ach, het is maar spelletje, maar toch. Dan blijkt ook nog een van de regels te zijn aangepast. Om het spannender te maken, maar daarmee wordt ook de onduidelijkheid binnengehaald. Discussie alom. Wie is de ander wordt een wezensvraag. Ach, het is maar een spelletje. Met een ruiten twee beslis ik het spel in het voordeel van mijn team, waar de vrede inmiddels weer is getekend.
Later kijken we het journaal. Wij zijn niet de enige plaats waar deze Koningsdag regels aan de laars zijn gelapt.

Eén reactie op Spelregels

  1. Els schreef:

    Wat fijn om zo’n overbuurvrouwen te hebben en vice versa 😘

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.