Ringtone

Het Russisch volkslied begint zo: “Россия – священная наша держава, Россия – любимая наша страна.” In goed Nederlands: “Rusland -ons heilig vaderland, Rusland -ons geliefd land.” Bij het aanschaffen van een nieuwe i-phone was die stoere melodie ook als mijn ringtone verdwenen. Net zoals heel veel van mijn andere aps, spelletjes en meer van die dingen. Maar gelukkig heb ik een handige zoon, ik schreef het al eerder, die als een persoonlijke helpdesk functioneert. Hij zou er voor kunnen zorgen dat alles wat ik op de nieuwe telefoon zou willen hebben er weer op zou komen. Onder een voorwaarde. Hij zou het zelf doen en ik moest niet om een uitleg vragen. Dat zou veel te lang duren en waarschijnlijk zou ik het na een uitleg toch nog niet snappen. Daar kon hij best eens gelijk in hebben.
Op You Tube vond ik een geschikte versie van het Russisch volkslied. Wel vroeg ik mij af of dat volkslied als ringtone nog wel kon. Destijds had ik er voor gekozen om zo mijn genegenheid voor dat land tot uitdrukking te brengen. Twintig bezoeken  aan Rusland, dat schept toch een band. Bovendien zitten we nog midden in het Russisch-Nederlands Vriendschapsjaar, dus waarom niet. Maar dat jaar is wel bezoedeld door een aantal incidenten die ik hier niet hoef op te sommen. En is het dan nog wel passend om het Russisch volkslied als  ringtone te gebruiken?
Wat waren de alternatieven. Op zich ontelbaar en onuitputtelijk. Maar ik wilde aan de ringtone toch een persoonlijk tintje geven. De voorgeprogrammeerde oproepmelodietjes vielen dus al af. Wat ik nog wel overwoog was het clublied van N.E.C. Clubliefde is een goed ding, maar het moet ook weer niet te gek te worden. “N.E.C. wordt kampioen”, het moet wel geloofwaardig blijven.
Even dacht ik nog een Sinterklaasliedje te kiezen. “Ook al ben ik zwart als roet, meen het toch goed.” Te discutabel en na 6 december toch weer niet echt passend.
Nee, ik blijf maar bij het het Russisch volkslied en doe recht aan de slotregel van het laatste couplet: “Так было, так есть и так будет всегда!” “Zo was het het, zo is het, zo zal het altijd zijn!

1 reacties op Ringtone

  1. Rein Verdijk schreef:

    PUT IN that ringtone in your new cellphone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *