Rusland

Mijn lijfblad heeft vandaag uitgeroepen tot een officieuze Nederland-Ruslanddag. De krant heeft er ook heel wat pagina’s aan gewijd. Ook de radio en tv staan bol van de berichten over de contacten tussen Nederland en Rusland. De wederzijdse incidenten worden uitgebreid belicht en er bestaat een levendige discussie over de voortzetting van het Vriendschapsjaar tussen beide landen. Moeten we de koning nu wel of niet op bezoek laten gaan? Laten we economische belangen prevaleren of waarschuwt Nederland voor de laatste keer?
Ik ben zo’n twintig keer in Rusland geweest. Niet in heel Rusland, maar vooral in de Nijmeegse zusterstad Pskov. Er zijn mensen die met minder bezoeken zich Ruslandkenner wagen te noemen. Die status matig ik mij niet aan. Bovendien ben ik volstrekt niet objectief. Ik hou van Rusland, in ieder geval van Pskov. Ik heb daar een stad leren kennen in een land dat ik nog steeds niet begrijp. Wat ik in al die jaren dat ik er kwam wel heb geleerd  is dat we onze normen en opvattingen niet een op een op de situatie daar kunnnen leggen. Want dan komen we nergens. Zeker niet als we onze opvattingen als ultiem zaligmakend beschouwen. Natuurlijk zijn onze meningen over politieke en sociale zaken voor ons de enig juiste. Zo ijdel mogen we best zijn. Maar Rusland is geen Nederland. Daarmee wil ik niets vergoelijken. Ik heb op officieel niveau gesprekken gevoerd over de inrichting van een gemeentelijk apparaat. Uitgangspunten waren heel verschillend. Van hun kant was het een normale zaak dat een politiek bestuurder ook een ambtelijke functie had en directeur van een gemeentelijke dienst was. In hun ogen verkortte dat de lijnen en deed het de slagvaardigheid toenemen. Onze scheiding tussen advisering, besluitvorming en uitvoering werkte in hun ogen stroperig.
Ik sprak met heel wat mensen over homoseksualiteit en proefde vaak een nauwelijks verholen afkeer. Net zoals antisemitisme, dat nog welig tiert ( hoor ik trouwens niets over). Nee, op Rusland is nog veel aan te merken. Maar er is ook veel te genieten.
En wat het bezoek van de koning betreft? Misschien hoeven we ons daar helemaal niet druk over te maken en geeft Rusland hem niet eens een visum. Kan hij niet eens gaan.
Voorlopig wijzig ik de ringtone van mijn telefoon nog niet en hoor ik als ik gebeld word het Russische volkslied.

1 reacties op Rusland

  1. Rein Verdijk schreef:

    Helemaal met je eens Jan. Zal je binnenkort weer eens bellen… đŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *