Filter

Een afwasmachine is niet meer uit ons bestaan weg te denken. Toen wij jaren geleden onze keuken lieten renoveren, was er nog even de discussie of er bij die nieuwe inrichting al dan niet een vaatwasmachine hoorde. We dachten dat we wel zonder zouden kunnen. Hoeveel vaat heb je nu helemaal met zijn twee├źn? Was een afwasmachine wel nodig? Een kleintje dan, dachten we toen. Maar onze onvolprezen keukenontwerper zei dat je als je toch een afwasmachine nam, en dat was volgens hem zeer aanbevelenswaardig, je net zo goed het standaardmodel kon nemen. Een klein model zou al heel gauw te klein blijken. En zo kwam er een afwasmachine in ons huis. Gade omschrijft het geregeld als een van de beste uitvindingen ooit gedaan. Haar destijds bijkans onuitroeibare scepticisme is omgeslagen in puur enthousiasme. Wat haar betreft kan de lof van de vaatwasmachine niet voldoende beschreven worden.
Ruim een jaar geleden gaf het eerste exemplaar de geest. Het had jarenlang naar behoren gefunctioneerd en werd vervangen door een nieuw exemplaar. Dat was even wennen. De indeling van de rekken was anders, programmaknoppen verschilden, maar dat alles was een kwestie van even wennen. De vuile vaat kwam er weer blinkend schoon uit. Tot voor een paar weken. Het leek of onze machine er minder zin in had. Het gebeurde met enige regelmaat dat er nog wat vuil aan een bord kleefde en dat de koffievlekken uit een kopje niet helemaal verdwenen waren. Er begon zich een kleine ergernis te ontwikkelen. Een machine hoort het gewoon te doen. Knopje op ‘on’ en dan moet het werken. Of het nu een auto, een computer of een afwasmachine is. Onze machine begon steeds meer kuren te vertonen. Het filter nog eens schoongemaakt en teruggeplaatst, maar echt schoon werd de vaat niet meer.
Vanochtend keurig op de afgesproken tijd kwam de monteur van onze vast witgoedleverancier. Hij deed de klep open en direct kwam zijn vernietigende oordeel: “Je moet het filter wel goed vastdraaien, anders spoel je met vuil water en verstop je de spoelarmen.” En dat was gebeurd. Het filter is nu goed vastgedraaid. Een spoelarm vervangen, de ander gereinigd. “Nu moet hij het weer goed doen”, zegt de monteur. We zullen zien, maar blaken van vertouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *