Scheiding e.d.

Tot voor een paar minuten had ik het idee dat deze vrijdag 9 september een dag als alle andere was. Maar even grasduinen op Internet leert mij het tegengestelde. Daar lees ik dat op 15 september 1796 de eerste echtscheiding in Nederland werd uitgesproken. Na ruim twintig jaar huwelijk en zes kinderen besloot het echtpaar Meers-Lenaerts uit Maastricht uit elkaar te gaan. En nu wordt door echtscheidingsadvocaten op of rond de 15e september de Dag van de Echtscheiding ‘gevierd’. Een aantal van hen heeft vandaag zijn deuren wijd open gezet voor gratis consult en daarmee 9 september 2016 verheven tot dag van de echtscheiding. Ik weet natuurlijk niet of het toeval is, maar Gade is een paar dagen weg voor haar werk. Zoonlief nodigt me uit om vanavond bij hem en zijn lief te komen eten. “Je bent van harte welkom, mama komt ook eten.” En zo kan ik vandaag op mijn eigen wijze de Dag van de Echtscheiding vieren. Samen met Ex bij onze zoon eten. Nu vier ik mijn echtscheiding sowieso elk jaar al. Zo rond onze trouwdatum, die dicht tegen onze scheidingsdatum ligt, gaan Ex en ik samen uit eten om twintig mooie jaren huwelijk en een zo goed als pijnloze scheiding te gedenken. Een traditie van u al meer dan 25 jaar.
Maar vandaag is het niet alleen de Dag van de Echtscheiding, maar ook de Dag van de Geboorte. Op de Dag van de Geboorte vraagt Stichting Gezond Geboren jaarlijks aandacht voor het belang van meer onderzoek naar de oorzaken van o.a. vroeggeboorte en zwangerschapsvergiftiging, om daarmee de kans op de geboorte van een gezond kind te vergroten vóór, tijdens en na de geboorte.
En alsof dat nog niet genoeg is, was het vorig jaar op deze dag ook nog de First European Battery Recycling Day. Of die dag dit jaar voor de tweede keer wordt gevierd kan ik nergens vinden. Is mogelijk een stille dood gestorven, geen traditie geworden.Zou ook niet weten hoe die uitbundig te vieren.De Dag van de Echtscheiding wel. Ik kijk uit naar mijn etentje vanavond. Een nieuwe traditie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *