Schoolfoto

Ooit waarschuwde mij iemand voor bekeerlingen. Bekeerlingen missen, zo zei mijn zegsman, het gevoel voor nuance. Die uitspraak van tientallen jaren geleden schoot mij weer te binnen toen ik bij ‘Jinek’ de woordvoerder hoorde van de familie die een rechtszaak had aangespannen omdat hun twee kinderen niet op de schoolfoto stonden. Zij hadden vrij van school gekregen om het Offerfeest mee te vieren. Een belangrijk islamitisch feest, een hoogfeest. En laat nou net op die dag de school de fotograaf hebben uitgenodigd om de klas op de gevoelige plaat vast te leggen. En hoe gevoelig die plaat wel niet was blijkt uit het feit dat de familie via de rechter een schadevergoeding van € 10.000 per kind eiste van de school. Smartengeld als compensatie voor het niet op de foto staan. De rechter heeft € 250 toegekend.
Treft de school nu blaam? De woordvoerder van de familie, een tot de islam  bekeerd oud- PVVraadslid, vindt van wel. Die had toch beter op de agenda van religieuze feestdagen moeten kijken en dan moeten weten dat je op de dag van het Offerfeest geen schoolfotograaf moet uitnodigen omdat de kans bestaat dat de klas dan half leeg is. Bovendien meent hij op een uitdrukkelijke vraag van Jinek dat deze rechtsgang duidelijk maakt dat een deel van de moslimgemeenschap in Nederland goed geïntegreerd is door op deze wijze gebruik te maken van de rechten en plichten die het Nederlanderschap met zich meebrengt.
Ik ben een mild mens. Gun ieder zijn plaats onder de zon, maar ik vraag mij af of door de opstelling van de familie en zijn woordvoerder de school het ooit goed had kunnen doen. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken, of ben ik nu erg vooringenomen, dat als de kinderen geen vrij hadden gekregen voor het Offerfeest en wel op de foto waren gekomen de ouders naar de rechter waren gestapt omdat hun kinderen niet deel konden nemen aan het Offerfeest.
De rechter kon het de komende tijd door zijn uitspraak het nog weleens erg druk kunnen krijgen. Als ik hem was had ik een beroep gedaan op het gezonde verstand van de ouders en de school met het dringende verzoek er samen, met of zonder woordvoerder, uit te komen en de nuance te zoeken.

1 reacties op Schoolfoto

  1. Rein Verdijk schreef:

    Het moet niet gekker worden met die rechters Jan!
    Ga toch eens nakijken of ik 60 jaar geleden op de lagere school wegens ziekteverzuim een klassenfoto ben misgelopen want dat tikt toch aardig door met rente op rente….!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *