Slangen

Het duurt even voor Gade haar museumkaart gevonden heeft. Her en der in huis hebben zich stapeltjes van die plastic kaartjes verzameld. Van de Douglas, het Kruidvat, de Shell, Air Miles, Claudia Sträter, de Makro. Er is bijna geen neringdoende in de stad waar wij geen kaartje van hebben. Goed voor kortingen, punten, extra service of helemaal niets. Maar als de museumkaart uit hoopje zoveel tevoorschijn is gekomen kunnen we op weg.
Vriend met twee puberdochters is dit Paasweekend te gast. De meiden hebben genoeg aan hun elektronisch speelgoed en hun boeken en hebben nauwelijks behoefte aan een museumbezoek. Ze verzetten zich met de pubers eigen argumenten die nergens op gebaseerd zijn, maar voor hen stuk voor stuk steekhoudend. Van echt verzet is geen sprake, maar het hoort bij de rituelen die leeftijd eigen. Er hoeft dus ook niets echt gebroken te worden. Het zijn eigenlijk zeer gezeglijke meiden.
In het museum is vandaag een nieuwe tentoonstelling geopend. Over slangen. Goddelijk en griezelig. Gade heeft een bijzondere fascinatie voor slangen. Ze vindt ze reuze eng. Als er op televisie een programma is over slangen en zo’n beest doet een uitval naar de camera dan deinst zij terug. Inderdaad, als door een slang gebeten. Op vakantie in Frankrijk kwamen we ooit in een klein familiecircusje terecht. Een ezel, twee pony’s en een lenige dochter. En een slang. De topattractie die door het lenige meisje, die ook de slangendompteuse bleek te zijn, bij de toeschouwers om de hals werd gehangen. Dat was het hele nummer, maar Gade zat verstijfd naast me in de hoop dat het verder zo charmante meisje met de slang haar voorbij zou gaan.  Dat deed ze.
Bij de ingang van de tentoonstelling staat een man in een mallotig vleeskleurig hansopje. Om zijn hals een boa constrictor. Die mag je aaien. Maar voorzichtig met de kop, zegt de man. De meiden razen door de tentoonstelling. Ze hebben in vijf minuten gezien waar wij beduidend langer over doen. Slangenbeelden en beelden van slangen door de eeuwen en culturen heen. Als we klaar zijn, zijn we de meiden kwijt. Het duurt een hele tijd voor we ze weer gevonden hebben. Ze hebben zich uitstekend vermaakt en nauwelijks een slang gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *