Sluiting

De argeloze voorbijganger zou kunnen denken dat er een vrolijk feest werd gevierd. Voor het sigarenwinkeltje op de hoek van mijn straat staan wat statafels en wappert een slinger oranje vlaggetjes. En er zijn veel mensen, die genoeglijk, als was het een re├╝nie met elkaar staan te kouten. En er is drank in allerlei soorten en maten en er zijn hapjes. Heel veel hapjes.
De werkelijkheid strookt niet met het beeld. Over een paar minuten, het is bijna vijf uur, zaterdagmiddag zal het sigarenwinkeltje voor goed zijn deuren sluiten. De uitbaatster is geconfronteerd met een exorbitante huurverhoging die het haar onmogelijk maakt om zoveel omzet te maken dat er nog van enige winst sprake is. Naast sigaren en andere rookwaar zijn er tijdschriften en wenskaarten te koop en is er een overvloed aan kansspelen om aan mee te doen. In het winkeltje zijn ook gekoelde frisdranken te koop en kun je je ov-chipkaart opladen. Zo’n winkeltje was het dus op een paar tientallen vierkante meters. En dat is nu voorbij. Drie├źntwintig jaar heeft zij het winkeltje gerund. Zo’n winkeltje waarvan zij de meeste klanten bij naam kende en die heel vaak met elkaar aan de praat raakte. Zo’n winkeltje waar er geen haast bestond en daardoor had het een sociale functie in de wijk. Een functie waar de eigenaar van het pand niets mee van doen heeft. Hem gaat het alleen maar om geld verdienen, veel geld verdienen, kan niet schelen hoe. En dat hij daarom met de nek wordt aangekeken, daar maalt hij niet om. Als zijn bankrekening maar groeit.
De uitbaatster heeft veel tranen vergoten. Steeds als zij het verhaal vertelde van de komende sluiting. Gisteren brak bij haar weer even de zondvloed los toen alle aanwezigen aftelden naar vijf uur en er warme woorden van waardering werden gesproken. Alle gasten klonken op, ja, waarop? De onbestemde toekomst? Om hun boosheid over de sluiting een stem te geven scandeerde ze “Ingrid bedankt!” Nog meer tranen.
In het pandje mag er nu lichte horeca komen, waar de buurt niet op zit te wachten. Ben benieuwd hoe lang het leeg zal staan en wie de forse huurprijs wil gaan betalen.

2 reacties op Sluiting

 1. Femke schreef:

  Heel mooi beschreven Jan. Net als je toespraak. X

 2. Ingrid schreef:

  Lieve jan
  Het was super, je toespraak, jullie bloemen en die vrolijke kaart.
  Nogmaals bedankt,
  En wie weet tot morgen voor een knuffel.
  Liefs ink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *