Sneeuw

Stel dat ik gisterochtend de gordijnen van mijn slaapkamer niet had opengetrokken en stel dat ik ook daar waar ik geen gordijnen heb hangen niet naar buiten had kunnen kijken en de hele dag in een verduisterd huis vertoefd zou hebben, dan nog zou ik geweten hebben dat het gesneeuwd had. Elk half uur maakte de nieuwsberichten er melding van. Geen actualiteitenrubriek liet de sneeuw ongenoemd aan zich voorbij gaan. Elke filemelding stond er bol van. Sneeuw, sneeuw, sneeuw. Het leek of er even geen ander nieuws bestond dan dat er code oranje gold en dat niet alleen omdat prinses Amalia jarig was.
En ook op Facebook werd ik ondergesneeuwd met foto’s van witte achtertuinen, voortuinen, straten, bomen en fietsen. Of al mijn facebookvrienden het voor het eerst in hun leven zagen sneeuwen
Gade moest al vroeg de deur uit en toen zij gisteravond weer thuis kwam hoorde ik het ook van haar. Zij was met fiets en al onderuit gegaan. In de ochtend was er niet of nauwelijks gestrooid en had zich op het fietspad een verraderlijk ijslaagje gevormd. Gelukkig had haar buiteling geen kwetsuren opgeleverd.
Ik zelf ben er nauwelijks uit geweest. Alleen even een vers brood gehaald en later op de dag naar het Kruidvat om batterijen te halen. Er brandt nu een kitscherige raamdecoratie, het is tenslotte bijna kerstmis en dan mag de gezelligheid weer aangewakkerd worden door dit soort afgrijselijke ornamenten. En ik heb ook nog mijn stoepje geveegd. Met het stijgen van de sneeuwhoogte steeg ook de temperatuur. Het was zelfs aangenaam toeven en het vegen beschouwde ik maar als een goede fitness- en revalidatieoefening. Ik strooide ook nog wat zout en op het tuinpad van ons beide verdween de sneeuw als scheen de zon. (Het laatste deel van voorgaande regel is eventueel te zingen op de wijs van het refrein van Het Dorp, een liedje van Wim Sonneveld.)
Het journaal gisteravond kirde dat er geen avondspits was geweest en dat de winterdienstregeling van de NS goed gefunctioneerd had.
Ik ga dadelijk met de trein op weg naar Den Haag. Oude vrienden opzoeken. Ons blijven hopelijk ook seinstoringen, bevroren wissel en geknapte bovenleidingen bespaard.

1 reacties op Sneeuw

 1. Thea en Pieter schreef:

  Goedemorgen Jan en Conny,

  Ja, het was alleen maar sneeuw wat de klok sloeg, dat klopt.
  Bij ons in Reek was bijna niets gevallen, daarom komen wij vandaag naar Nijmegen.
  Maar niet enkel voor de sneeuw, maar 1 van je beste vriendinnen is vandaag jarig!
  Daar nemen we er nog eentje op.
  Maar 1 ding moet me toch van het hart.
  Femke zegt hier bij ons in Reek, dat Jan altijd zout bij de buren strooit en niet bij ons voor de deur.
  Jan, je collums zijn leuk om te lezen!!

  Tot straks.

  Thea en Pieter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *