Sokkel

Andreas Hetfeld is de ontwerper en maker van een gigantische replica van een Romeinse soldatenmasker. Dat metershoge masker zal uitkijken over de stad en via een trap kun je door de ogen van dat masker de stad bezien. Misschien is dat wel een van de wezenskenmerken van kunst, door andermans ogen de wereld bekijken. En die ander kan een beeldhouwer, een schrijver, een dichter, een componist zijn, ja ook een uitvoerend musicus die met zijn interpretatie een muziekstuk weer net anders tot leven brengt.
Om het maskerproject ook mogelijk te maken worden er kleine replica’s van het masker verkocht. In brons en in kunststof. Gade en ik zijn bezweken voor een klein bronzen masker. Niet om het project financieel mogelijk te maken, maar vooral omdat we het masker mooi vinden. Het straalt een serene rust uit die in niets lijkt te stroken met het beeld dat ik heb van een Romeinse legionair die moe van de lange dagmarsen hier ver van zijn huis als lid van het Xde legioen gelegerd is. Ooit heeft hij hier in de buurt zijn masker gewoon verloren of misschien gesneuveld, maar dat vertelt het masker niet.
Afgelopen zaterdag konden wij onze replica, nr. 9 uit een reeks van 50, ophalen. Toen wij net thuis waren kregen wij een berichtje van de medewerkster van de boekhandel bij wie wij het masker hadden afgehaald. Zij verontschuldigde zich voor het feit dat zij vergeten was ons het bijbehorende sokkeltje mee te geven. Wij hadden dat sokkeltje nog helemaal niet gemist, want wij wisten niet dat het maskertje met een sokkeltje geleverd zou worden. Zij vroeg mij wanneer ik het sokkeltje kwam halen. Ik antwoordde met de vraag wanneer zij het kwam brengen. De mededeling van Gade dat wij zouden zorgen dat er een koel glas wijn op haar zou staan te wachten deed haar besluiten aan mijn vriendelijke verzoek gehoor te geven. De boekhandel komt naar u toe.
Het masker had al zonder sokkel een mooie plaats op de schoorsteenmantel veroverd. Maar mocht het masker ergens anders komen te staan dan zal het sokkeltje zeker zijn nut bewijzen. De marmeren mantel heeft geen sokkeltje nodig en het masker lijkt het niet te missen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *