Speelstraat

Een paar dagen geleden stond er aan het eind van het straatje waar ik woon 1 dranghek. Aan dat dranghek een bord met het teken van doodlopende straat. Het hek stond nog niet op zijn plaats. De gemeentewerkers hadden het in een hoekje geschoven. Nu is mijn straatje altijd al een doodlopend straatje, maar het leek mij toch onwaarschijnlijk dat de enige kant van waaruit het toegankelijk is nu ook afgesloten zou gaan worden. Gistermiddag stond het hek op de juiste plaats geschoven. Ik mocht niet meer linksaf en kon met de auto mijn wijk alleen maar via een wirwar van woonerfstraten verlaten. Het was weer straatspeeldag. Een drukke doorgaande straat wordt dan een aantal uren afgesloten en mogen kinderen, hun vaders en moeders en wie daar verder nog zin in heeft midden op straat spelen. Eigenlijk is de drukke doorgaande straat altijd al een speelstraat want er liggen zoveel hoge verkeersdrempels dat als je er doorheen rijdt je wel in een hobbelige kermisattractie lijk te zitten.
Er werd maar mondjesmaat gebruik gemaakt van de tijdelijke speelstraat. Ik zag tenminste maar een handjevol kinderen bezig met zich af te vragen waarom ze van hun vader en moeder nu opeens op straat moesten spelen. Dat wat anders niet mocht moest nu. Hoe breng ik een tere kinderziel in verwarring.
De straatspeeldag lijkt mij een erfenis uit de jarenĀ  70-80 van de vorige eeuw. Er waren toen nog straten waar je straffeloos op kon spelen, zonder gehinderd te worden door langsrazende auto’s. Maar allengs werd het drukker. En in heel veel straten, zelfs de rustige kon jeĀ  nauwelijks meer spelen. Stoeprandje, dat spel waarbij je met een bal de tegenoverliggende stoeprand probeert te raken, werd onmogelijk. Geparkeerde auto’s verhinderen het zicht en staan voor het doelvlak. En nu is er dan een keer per jaar een straatspeeldag, waarop het even lijkt of de tijd heeft stilgestaan en de straat weer speelterrein is geworden. Een dag met een minieme symboolwaarde en al helemaal geen functie. Een dag die niet eens op mijn dagkalender staat als bijzondere dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *