Ssst

Vandaag hoort het eigenlijk stil te zijn. Dodenherdenking. Een herdenking die vanavond om acht uur zal culmineren in twee minuten stilte in het hele land en bij het Nationaal Monument op de Dam het koningspaar met klein gezelschap op een verder leeg, heel leeg plein. Nederland moet thuis blijven.
Mijn buurman lijkt zich aan het stille karakter van deze dag, waar de vlag vanwege het 75-jarig herdenkinsjubileum langer dan anders halfstok mag hangen, weinig aan te trekken.  Hij blinkt in ieder geval naar mij niet uit in sociale vaardigheden en als ik het afgelopen jaar iets meer dan tien woorden met hem heb gewisseld is dat nog een ruime inschatting. Misschien verwacht ik, gezien jarenlange positieve ervaringen, ook wel te veel van dit burencontact.
In de vroege ochtend, half acht is voor Gade en mij eigenlijk nog midden in de nacht, dringen in mijn halfslaap luidruchtige stemmen door, duidelijk in overleg. De buurman hoor ik in zijn achtertuin praten. Ik kan niet verstaan waarover, nog te slaperig. Een slaap die een paar minuten later helemaal ruw verstoord wordt door het gedreun van een, laat ik het maar noemen, grondaanstampmachine. Daar is vast ook een officieel woord voor, maar dat wil mij nu niet te binnen schieten als ik het sowieso al zou kennen. Een stratenmaker gaat aan de gang om de achtertuin van de buurman te betegelen. Van dat, wat tot plezier van de buurtpoezen en -katers de meest riante kattenbak was, weet hij het grootste gedeelte met grote plavuizen toe te dekken. Meer dan een jaar keken wij naar een inmiddels wel omheinde woestijn waar pioniersplanten hier en daar al een kleine oases vormden. Er zijn inmiddels ook elektriciteitskabels naar diverse plekken in de tuin getrokken die naar ik vermoed zijn tuin, eenmaal voorzien van daartoe geëigende armaturen in een sprookjesachtig licht zullen hullen, decor voor de ontvangst van vrienden.
Het zou toch aardig geweest zijn als de buurman ons en andere buren even had laten weten dat zo vroeg en zo luidruchtig aan de slag gegaan zou zijn op deze 4 mei, waar het over een paar uur even heel stil zal zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *