Stadsorganist

Mooi, bijna ouderwets woord: stadsorganist. Sinds afgelopen zondag heeft ook Nijmegen  een stadsorganist. Toch vreemd dat de oudste stad van het land met een van de mooiste orgels binnen haar stadsgrenzen nooit een stadsorganist heeft gehad. Ligt misschien aan het feit dat het mooie Königorgel niet van de gemeente is.
De nieuwe stadsorganist, Jetty Podt, kreeg deze titel vanwege haar verdienste voor de orgelcultuur in onze stad en ver daarbuiten. Het is een eretitel, niets meer. De burgemeester maakte dat klip en klaar duidelijk bij de aanbieding van dit huldeblijk. Aan het eind van het concert dat Jetty Podt gaf ter gelegenheid van haar 25-jarig jubileum als organist van de Sint Stevenskerk vertelde hij dat hij geen zak met geld bij zich had. Niks geen honorarium, geen stipendium, nee zelfs geen symbolisch eregeld. Dat doet verder niets af aan de waarde van de titel, maar ik blijf  het vreemd vinden dat de stadsdichter en stadsbeiaardier wel een honorarium krijgen en de stadsorganist niet. Ik weet ook wel dat de eerste twee een tegenprestatie leveren. De beiaardier moet elke week een uur lang op de beiaard spelen, de dichter moet een aantal gedichten per jaar leveren en van de organist wordt vooralsnog geen tegenprestatie gevraagd. Gemiste kans van het gemeentebestuur. De gemeente zou bijvoorbeeld een van de concerten kunnen adopteren die de Nijmeegse Orgelkring organiseert en dat concert laten verzorgen door haar eigen stadsorganist. Een organist wil je toch horen, zeker als het jouw eigen stadsorganist is. Jaarlijks een gemeenteconcert, dat kan toch niet te veel gevraagd zijn?
Toeval of niet, maar het blijft opmerkelijk dat alle drie de functies, beiaardier, dichter en organist nu in handen zijn van vrouwen. Daar zij verder niets mee gezegd, en eigenlijk zou het helemaal niet opmerkelijk moeten zijn, maar het is het toch wel. Misschien is het voor de dames ook een goede gelegenheid eens samen rond de tafel te gaan zitten en van gedachte te wisselen over een gezamenlijk project: orgel, beiaard en poëzie. De gemeente moet met zulke ambassadrices haar voordeel kunnen doen!

1 reacties op Stadsorganist

  1. john ponsioen schreef:

    JAN,IK VIND DIT EEN UITSTEKEND IDEE !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *