Stedenband

Ik ben jarenlang betrokken geweest bij de stedenbanden die Nijmegen had. Eerst als ambtenaar en na mijn pensionering nog een hele tijd als vrijwilliger. Dat laatste met name bij de band met het Russische Pskov. Ik heb daar veel plezierige contacten aan over gehouden. Vaak heb ik ook moeten uitleggen wat er nou zo mooi was aan een stedenband en waarom het geen geld over de balk gooien was. De vele projecten die daar uitgevoerd werden, de ontelbare contacten van mens tot mens en het verder durven kijken dan je eigen neus lang was waren voor mij reden genoeg zo’n band te koesteren. Bovendien moest in geval met Rusland daar een gemeente wel bij betrokken zijn, wilde je ook als particuliere organisatie iets in het Russische gedaan krijgen. Natuurlijk is het goed als een gemeente van tijd tot tijd nut, waarde en effecten van een stedenband tegen het licht houdt. Goed is het ook als de journalistiek daar dan aandacht aan besteed. Gisteren deed KRO’s Brandpunt dat. Zij waren naar Pskov afgereisd om te zien hoe het daar met de stedenband met Nijmegen stond. Dat leverde een gemengd beeld op. Dat deden ook de beelden die in Nijmegen geschoten waren. En het was gemakkelijke journalistiek om via straatinterviews iemand te vinden die nog nooit van Pskov had gehoord. Tendentieuzer was het dat Brandpunt het steeds had over¬† een bedrag van wel 15 miljoen euro over de laatste 5 jaar dat de 30 grootste steden aan stedenbanden hadden uitgegeven. Wat een verspilling. Brandpunt bracht het bijna zo dat die 15 miljoen voor de oppervlakkige toehoorder gelinkt kon worden aan de band tussen Nijmegen en Pskov. Ik weet dat die jaarlijks maar 33.000 euro krijgen voor huur van een kantoorkamertje en een opslagkeldertje en een paar schamele co√∂rdinatie-uren. Het was een stukje kwalijke journalistiek het over 30 gemeenten te hebben over 5 jaar. Ja, dan kom ik vanzelf in de grote cijfers uit. 15 miljoen klinkt dramatischer dan 100.000 per jaar per gemeente.
Natuurlijk is het goed dat een gemeente van tijd tot tijd zijn subsidies bekijkt. Maar laat ze dan niet de rekenkunde van Brandpunt gebruiken, want die laat toch een heel andere uitkomst zien dan het bedrag dat de gemeente Nijmegen nog steeds investeert in de stedenband met Pskov.

3 reacties op Stedenband

  1. connie verberne schreef:

    Zelfs hier in huis ( bij mensen die niets met Pskov hebben)was er verontwaardiging over het prutswerk van Brandpunt. Schijnt al vaker te zijn gepresteerd en ook uitvoerig besproken in de Vkrant. waarvan akte

  2. Paul schreef:

    Stuurt er nog iemand een boze brief naar Brandpunt?

  3. Paul schreef:

    Want dit lijkt een mispunt en geen brandpunt…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *