Stemming

De landerigheid straalt mij tegemoet. Achter de tafel twee mannen en een meisje. Mijn stembureau. Niks geen lange wachtende rijen, nergens is ook maar iets van verkiezingskoorts te bespeuren. Democratie op zijn saaist. Het stembureau is nog geen twee uur open. Ze hebben nog uren en uren te gaan. “Het loop gestaag”, is het obligate antwoord dat ik krijg als ik vraag of het al drukker is geweest. Ik geef mijn stempas af en laat mijn ID-kaart zien. Ooit was ik voorzitter van een stembureau. Jaren gedaan in het bejaardenhuis waar mijn moeder woonde. Altijd goed voor heel wat praatjes met oude bekenden. Het was in de tijd dat de mensen elkaar nog vertrouwden en de kiezer alleen bij twijfel op verzoek van de voorzitter zich moest identificeren. Het enige waar je toen op moest letten dat niet iemand voor zijn vader of moeder die in dat huis woonde ging stemmen. Ik was tamelijk coulant, maar weigerde toch resoluut iemand de gang naar de stembus met de oproepingskaart van zijn ouder. Het argument dat zij toch precies wist wat haar moeder zou gaan stemmen vond ik niet doorslaggevend genoeg. Democratie heeft zijn grenzen.
Ik vouw het stembiljet open. Ik weet welke partij ik ga stemmen. Heb het er met Gade over gehad en ik volg haar keuze. Op het stembiljet staan ook twee mensen die ik goed ken, maar zij figureren niet bij  de partij van mijn keuze. Ik zal op geen van hen stemmen,  hoe aardig ik hen ook vind. Democratie kent zijn beperkingen.
In het stemhokje bekijk ik de lange lijst met namen van de kandidaten voor wat de komende vier jaar mijn partij zal worden. Ergens onderaan zie ik een bekende naam staan. Ik kleur het vakje zorgvuldig rood en vouw het biljet weer dicht. Het is zo’n stembiljet waar ik vroeger als voorzitter van het stembureau een hekel had. Duurde altijd even voor je het rode vakje ergens in de hoek van het biljet gevonden had. Mijn kandidaat zal vast niet in de raad komen. Daarvoor staat hij te laag op de lijst. Maar ik heb het idee dat ik een persoonlijke keuze gemaakt heb. Democratie is mensenwerk.

2 reacties op Stemming

  1. Rein Verdijk schreef:

    Jammer dat je niet op mij gestemd hebt Jan maar toch goed bezig en al zo vroeg… 😉

  2. Rusty schreef:

    Heckuva good job. I sure apiarcpete it.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *