T r a a g

Ik woon in Gelderland en in die provincie geldt sinds een paar uur de code geel. Het KNMI heeft dat zo beslist en het RIVM heeft het hitteplan in werking gesteld. Hitteplan, dat is alsof er iemand zou kunnen zijn die de wereldthermostaat een paar graden lager zou kunnen zetten. Maar niets is minder waar. Het plan is gericht op kwetsbare groepen. Ik behoor tot een kwetsbare groep, twee zelfs, misschien zelfs wel drie. Het RIVM noemt ouderen, zorgbehoevenden en mensen met overgewicht. Het Rijksinstituut raadt mij aan voldoende te drinken, mij goed in te smeren, dunne en beschermende kleding te dragen, uit de zon te blijven, rustig aan te doen en zorgbehoevenden in de gaten te houden. Ik beloof dan maar goed op mij zelf te letten. Ik bespeur wel enige tegenstrijdigheid in de adviezen. Want waarom zou ik mij goed moeten insmeren als ik uit de zon blijf?
Het rustig aan doen gaat mij uitstekend af. Daar heb ik ook zonder code geel of een hitteplan geen enkele moeite mee. Ik merk wel dat in die lagere versnelling alles ook wat t r a g e r   g a a t ,  v e e l  t r a g e r. Het lijkt wel of er als vanzelf spaties tussen de letters komen te staan.
Op aanraden van Gade heb ik vanochtend vroeg, nou ja vroeg, om 10 uur mijn boodschappen gedaan. Het heetste uur van de dag vermeden. In mijn werkkamer, met  het zonnescherm naar beneden is het inmiddels 25°. De hittestresscalculator van het FNV geeft aan dat mijn werkplek de code groen krijgt. Mijn werkplek levert geen direct gevaar op voor mijn gezondheid.Blijft natuurlijk dat ik toch wel tot een risicogroep gehoor. Rustig aan dus. Gade adviseerde mij ook om op het heetst van de dag maar een verkwikkend uiltje te gaan knappen. Ga ik zo dadelijk lekker doen. Heel t r a a g .

Eén reactie op T r a a g

  1. Maerten Verstegen schreef:

    En? Viel je in slaap? Of was het daar te warm voor?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *