Tafel

Of de wereld zonder boekhandels kan? Ik zou het niet weten. Ik in ieder geval niet. Zowaar als ik straks dood zal zijn, de liefste niet meer zie, dan hoop ik toch, mocht er wat zijn, er in ieder geval ook een boekhandel is. Een goede boekhandel met betrokken en deskundige verkopers en directeuren die ook echt iets met boeken hebben. Zo’n boekhandel als ik nu al heb, waar ik me thuis voel. Samen met al de mensen die deze boekhandel weer nieuw leven hebben ingeblazen. Een boekhandel waar het, hoorde ik gisteravond, zelfs tegen de stroom in weer goed mee gaat. De boekhandel had de crowdfunders van een jaar geleden uitgenodigd om bijgepraat te worden en te horen wat de plannen voor de toekomst waren. De directeur gaf een uitgebreide toelichting, er was iets te drinken, er waren hapjes, de stadsdichteres las voor (op de rotonde kun je, zolang je niet afslaat nog alle kanten uit) en er was een verloting. Voor die verloting kreeg ik een lotje, nummer 6.
De directeur legde uit dat het goed ging met de zaken en dat er verbouwplannen waren, ook van de koffiehoek, die ik frequenteer en zo goed als elke zaterdag met een aantal vrienden bezoek om de wereld en het leven te bespreken. Ik verheug me over de ondernemingszin van de directeur, maar huiver bij zijn verbouwplannen van de koffiehoek. Essentieel in die hoek, die eigenlijk helemaal geen hoek is, is de ronde tafel waar ons zaterdagse gezelschap zich graag om schaart. In de voorlopige plannen van de directeur kon die tafel wel eens vervangen worden door een ander model. En daar zijn wij, in ieder geval Gade en ik, mordicus op tegen. Toen mijn boekhandel een tijdje geen koffiehoek exploiteerde, zochten wij ons zaterdagse heil elders en ons gezelschap miste de ronde tafel. Een ronde tafel praat zo veel makkelijker dan een langwerpige of vierkante. Gade en ik hebben de directeur ons standpunt duidelijk gemaakt. Of hij er rekening mee zal houden? Koffiedrinken aan een vierkante tafel kan op heel veel plaatsen in de stad, dan wordt zijn koffiehoek één van de mogelijkheden. Nu is het voor ons een unieke plaats. De ronde tafel moet blijven!
Bij de verloting valt een van de prijzen op mijn nummer 6. Ik win een boek. Kon ik dat maar ruilen voor het zekere behoud van de ronde tafel.

2 reacties op Tafel

  1. Els Peters schreef:

    Ik ben het met je eens Jan!!,

  2. Gerard Fasel schreef:

    Je heet toch geen Campert, Jan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *