Te Huur

Over een paar weken sluit het sigarenwinkeltje bij mij op de hoek. De uitbaatster kan de exorbitant verhoogde huurprijs niet opbrengen. Dan zou er geld bij moeten en dat kan toch nooit de bedoeling van ondernemen zijn. De buurt betreurt het vertrek. Het winkeltje, een winkeltje qua oppervlakte van niks, zal gemist worden. Dat ligt vooral aan de klantvriendelijkheid van huurster van het pandje. Het was en is nog een paar weken zo’n winkeltje waar de klanten met elkaar in gesprek raken. En zo werd het winkeltje een sociaal trefpuntje in de buurt, een heel positieve bijdrage aan de leefbaarheid van de buurt. Er werd met het winkeltje en haar personeel meegeleefd.Twee keer slachtoffer van een overval kon de naamgeefster van de zaak rekenen op veel morele ondersteuning. Dat was ook weer het geval toen de buurt te hoop liep tegen de snode plannen van de eigenaar van het pand om de bestemming van het winkeltje te verruimen tot lichte horeca met terras. De buurt wilde liever het sigarenwinkeltje houden. Dat wilden zelfs de niet-rokers.
De vergunningverlening werd aangehouden. Maar dat had geen invloed op het opzeggen van de huur. Het winkeltje zal zijn deur sluiten. En ondertussen blijkt de gemeente toch een vergunning voor bestemmingswijziging te hebben afgegeven. De buurt is boos. Boos ook om de opstelling van de eigenaar wiens hoogste doel in het leven is het verdienen van geld, van heel veel geld.
Op een muur verschijnt een plakkaats dat het pand te huur is. Binnen een paar dagen is het bericht overgekalkt. Een machteloze uiting van het protest dat in de buurt leeft. Maar daarmee is het vertrek van het winkeltje niet te redden. De uitbaatster heeft zich erbij neergelegd. Gisteren was ik weer eens even in het winkeltje, vraag me af hoe dat ooit sluitend geƫxploiteerd kan worden als lichte horeca. Nu zijn het wat kleine vertrekken, waarvan sommige muren letterlijk met plakband bij elkaar worden gehouden. Geen toilet, geen keuken, niks. Straks als het ontruimd is slechts een paar loze vierkante meter. Zou me niet verbazen als het lang leeg zal staan. Klein V&D in Nijmegen-Oost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *