Terras

Het gaat in tegen elk advies, maar kom, het kabinet is ook de beroerdste niet en kondigt een aantal versoepelingen aan. Het lijkt een compensatie voor het niet doorgaan van een massaal 538-feestje. Zo houdt je het volk misschien toch wel rustig. Winkels mogen wat meer bezoek, HBO en Uni een dag per week echt les of college, geen avondklok meer en terrassen, met de nodige restricties open van 12:00 tot 18:00 uur. En nu even niet zaniken, maar dankbaar zijn. De versoepelingen gaan niet onmiddellijk in, een wachttijd van een week lijkt toch redelijk om aan de nieuwe vrijheid te wennen. Anders zou de overgang te groot zijn en dat wil het kabinet, zorgzaam,  ons toch niet aandoen. De geest mag niet te vroeg uit de fles.
De premier begon zijn persconferentie met het citeren van burgemeester Bruls in diens hoedanigheid van voorzitter van de vertegenwoordigers van de 25 veiligheidsregio’s. Even leek het dat duidelijk was wie de baas was in Nederland. Misschien wel de burgemeesters. Als illustratie daarvan hoorde ik het bericht dat burgemeester Otwin van Dijk van de Oost-Gelderse gemeente Oude IJsselstreek per vandaag oogluikend toestaat dat de winkels in zijn gemeente nu al meer klanten mogen ontvangen en hij de wachttijd aan zijn laars lapt. In een ver verleden toen Van Dijk nog mijn collega was bij de gemeente Nijmegen was ik samen met hem enige tijd trekker van het project ‘bestuurlijke vernieuwing’. Als werkmotto voerden wij toen de leus “Wij hebben een probleem voor al uw oplossingen”. De diepere gedachten daarachter werd niet door iedereen begrepen, maar die Van Dijk nu weer waar lijkt te maken.
Ook Gade en ik vieren op voorhand de openstelling van de terrassen. We rijden naar Hotel De Wolfsberg. Het terras is daar nog keurig gesloten maar er staan in de weide voor het terras een paar tuinbanken. Daar mag je straffeloos zitten om te genieten van je ‘Coffee to go’. Het is dat de koude noordenwind wat harder blaast dan verwacht, maar het terrasgevoel is er, zeker als de zon door de wolken piept, al weer helemaal aanwezig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.