Theewater

Mijn darmgestel noopte mij er toe mijn ontbijt en lunch te minimaliseren tot wat beschuit en thee. Dat overkomt me soms en dit sobere regime biedt dan het nodige soelaas. Nee, ik was niet ziek, althans zo voelde ik me niet, maar de symptomen duidden er wel op. Gisteren ging het weer alleszins goed, in tegenstelling tot de dag ervoor. Of eigenlijk de halve dag ervoor. Van allerlei kanten hoor je dan dat ‘het heerst’. En ook nog in allerlei variaties en intensiteiten. Theewater heb ik dus heel wat opgezet als compensatie voor dat wat de dag ervoor mij verliet.
Maar er was op meerdere wijzen sprake van theewater. Eind vorige week hadden de schilders mijn stulpje verlaten, en nu werd hun plaats ingenomen door twee loodgieters. Enige tijd geleden hadden zij geconstateerd dat mijn waterleidingen nog het adjectief ‘authentiek’ verdienden. Als je dat woord in een makelaarsadvertentie leest weet je dat je moet oppassen. Daar is het een eufemisme voor ‘oude meuk’. Dat was het bij mij ook. De leidingen waren nog goeddeels van ijzer en waarschijnlijk net zo oud als het huis zelf, zo’n 84 jaar.  Aan vervanging toe dus. Het werk ging vlot, maar toen ik daar een opmerking over maakt merkte een van hen op dat hij pas tevreden was als er weer helder koud en warm water uit de kraan stroomde. Na een paar uur leken alle leidingen weer correct met elkaar verbonden. Het koude water, tot voor kort een miezerig straaltje vanwege de verstopte leidingen, klaterde als een heldere bergbeek. Maar de warmwaterkraan, die leverde slechts een miezerig straaltje theewater op. Bruinige drap. Gek dat we dat theewater noemen, want theewater wordt pas bruin als er een theezakje in gaat. Theewater is gewoon helder, behalve als uit uit een nog niet functionerend leidingnet komt. Dan heet dat bruinige water theewater.
Na enig gepuzzel vonden de loodgieters de oorzaak van het probleem. Een stukje leiding werd nog vervangen, een kraan nog eens extra schoongespoeld. En ziet: voor het eerst sinds lang een heldere volle straal warm en koud. En daarmee thee gezet. Het leek of die ook lekkerder dan ooit smaakte.

1 reacties op Theewater

  1. babette degraeve schreef:

    lieve Jan,
    Vandaag op Valentijndag fladdert er gans de dag een kleine putti om je heen gewapend met allemaal kleine pijltjes…..Heb ik even geregeld voor je Valentijn!
    liefs,
    babettte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *