Tiende

Vandaag is het de elfde. Gisteren was het de tiende. Op de een of andere manier spreekt die datum heel wat mensen aan. 10-10. 10 oktober. Mijn dagkalendertje leert mij dat er heel wat organisaties zijn die deze dag hebben uitgekozen als “Dag van…” en zo lees ik dat het gisteren de “Internationale dag voor de beperking van natuurrampen” was. Maar ook de “Werelddag van de geestelijke gezondheid”plus de “Werelddag tegen de doodstraf”. Daarnaast werden in Noord-Korea, Taiwan, de Fiji-eilanden, Kenia en Curaçao nog nationale feestdagen gevierd.  Op geen enkel wijze zou ik de inwoners van die landen het recht op hun feestje willen ontzeggen. Maar ik zet wel grote vraagtekens bij de zin van die internationale en wereld-dagen.  Ik heb in ieder geval niet stilgestaan bij de geestelijke gezondheid, de doodstraf of de beperking van natuurrampen. Vooral bij dat laatste vraag ik me af hoe je dat zou moeten doen. Een betoging tegen de storm of een petitie gericht tegen de overstroming? Pas op tornado, ik waarschuw je voor de laatste keer of Watersnood, dat was eens maar nooit meer. Pas er op!
Ik had gisteren mijn eigen internationale dag. Ik ontmoette heel onverwacht in een café een oud-collega, meer eigenlijk nog een oude vriendin van mijn zoon. Zij was geboren in een ver Afrikaans land en van daaruit gevlucht. Zij woonde tot 2000 in Nijmegen en werkte in die tijd ook een jaar of wat voor de gemeente Nijmegen. Inburgeringszaken. De afgelopen 12 jaar had ze voor verschillende internationale organisaties in Afrika gewerkt. Was vanwege oorlogsdreiging daar geëvacueerd, inmiddels getrouwd met een Brit, een kind gekregen en was nu weer een tijdje om gezondheidsredenen in Nederland. Over een paar weken gaat ze weer terug naar Nairobi, waar ze nu woont.
Zoon kwam ook nog op de koffie in het café en geanimeerd spraken we over wat ons de afgelopen  12 jaar had beziggehouden. Zoon en ik hier in Nederland, zij daar in verschillende Afrikaanse landen. Zo werd 10-10 voor ons een eigen internationale dag van de toevallige ontmoeting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *