Torenwachter

Had ik gistermiddag willen catalogiseren dan zou het predicaat ‘Nijmeegs’ op zijn plaats zijn geweest. Beter nog zou het zijn van een Nimweegse middag te spreken. Maar hoe vaak geven wij een waardering aan een middag. Ja, het was een leuke middag of een rotmiddag of een gezellige middag, dat wel, maar daar houdt het meestal mee op. Maar gistermiddag durf ik best een Nimweegse middag te noemen. Misschien een goede evaluatiemethode dagdelen te voorzien van een bijvoeglijk naamwoord. Blijft staan dat je ook een leuke, rotte of gezellige Nimweegse middag kunt hebben die ook nog eens regenachtig, zonnig of winderig kan zijn of om gauw te vergeten of voor herhaling vatbaar. Laten we het maar op Nimweegs houden. Maar wat zegt dat? In mijn geval twee dingen.Op de eerste plaats schreef ik gistermiddag het ‘Nimweegs Dictee’ af. Voor de 12e keer organiseert mijn Lionsclub dit evenement. Ik schrijf het en lees het op 5 november in de Raadzaal van het Stadhuis voor. Een plezierige bijeenkomst, gelardeerd met optredens en praatjes. Inmiddels een traditie, dit jaar als thema Havanna aan de Waal. Heeft het organisatiecomité hiervoor de Cubaanse ambassadeur uitgenodigd! Mogelijk geeft die act de présence. Op het stadhuis zijn ze de protocolboeken al uit de kast aan het halen. Als de ambassadeur inderdaad komt, met dat soort gasten weet je het nooit helemaal zeker, wordt dit het eerste dictee met een paar woorden Spaans er in. Maar het dictee is dus af, laat de ambassadeur maar komen.
Aan het eind van de middag was ik bij Dekker-van de Vegt. Presentatie van het boekje ‘De laatste torenwachter van Nijmegen’. Uitgegeven bij het afscheid van Willemien Wannet als torenwachter. Willemien is zo Nimweegs dat ik er haar van verdenk dat de kleur van haar bloed zwart-rood is, de kleuren van de stad. Op bijzonder wijze oefende zij hare hoge ambt uit. Destijds had ik veel met haar te maken. Toen viel de toren met torenwachter en stadsbeiaardier onder de Afdeling Culturele Zaken van de gemeente. De contacten met haar waren, zeg maar smeuïg en net als deze middag op en top Nimweegs.

1 reacties op Torenwachter

  1. Jan-Herman schreef:

    “Ome Jan”, ik ken Willemine via de Gebr. v. L optocht en het is het mooiste Nimweegse putret dat ik ken! Daar kan geen Annie tegen op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *