Trend

Er lijkt een trendje te ontstaan in column-land. Of is het toeval en is er helemaal geen sprake van een trend. Maar in twee dagen lees ik columns waarin de columnisten druk zijn collega’s de maat te nemen. In Trouw plaatst Sylvain Ephimenco wat onaardige en wat mij betreft onterechte opmerkingen over zijn collega Marijn de Vries. En Marcel van Roosmalen gaat in zijn column in NRC·next in op wat er in Het Parool wordt geschreven over een pannenkoekenrestaurant. Dat artikel is volgens hem een goedmakertje voor wat zijn columnschrijvende vriendin over dat zelfde restaurant schreef.
Als ik dat soort stukjes lees, vraag ik me af of er niets beters is om over te schrijven. Of je het nu altijd moeten hebben over de al dan niet vermeende kwaliteiten van collega’s. Kijk, een mooie pennenstrijd is natuurlijk nooit weg, maar het moet wel enig niveau hebben. Iets waarvoor ik op het puntje van mijn stoel ga zitten. En dat is lang niet altijd het geval. Het is me soms ook een hele opgaven om met enige regelmaat iets aardigs, spannends, prikkelend te verzinnen. Daar heb ik soms ook wel eens last van, maar vaak is het toch weer zo dat het ene woord het andere uitlokt.
Vanochtend las ik in het blog van Neef dat hij ook wel eens, zij het zelden, niet direct een onderwerp heeft en dat een lege pagina het beste weergeeft wat hij op dat moment te zeggen heeft. Een gevoeld dat ik sporadisch herken. Voor zijn inspiratieloze dag heeft hij iets gevonden. Hij grasduint in zijn eigen archief en bekijkt de blogs van de de jaren daarvoor op die dag. Dat lijkt me een aardige methoden om lege pagina’s te vullen en met speels gemak de driehonderd woordengrens te overschrijden. Bij me levert het het volgende beeld op: 28-8-2013 schreef ik over dromen, een jaar eerder over stofzuigerzakken en in 2011 over het gevaar van hechten. In 2010, het jaar dat ik begon, was het onderwerp mijn ooit spaak gelopen huwelijk. Ik zou over elk van deze onderwerpen zo weer kunnen schrijven. Ik heb het niet nodig om lullige stukjes te schrijven over andere bloggers, alhoewel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *