Tussenstand

Op 18 maart eindigde ik mijn stukje als volgt: “En wat wordt dan het resultaat van mijn verkenning? Reken maar op een voortzetting van de huidige coalitie. Na een aantal rituele dansen,  veel water bij de wijn, en omwille van de bestuurbaarheid van het land zullen die vier, VVD, D66, CDA en CU, samen goed voor 78 zetels elkaar weten te vinden en het bleef zoals het was.”
Het was de laatste alinea van een haarscherpe analyse mijnerzijds van het net op gang komende formatieproces waar de eerste verkenners benoemd waren en ons, net als nu nog, verkenners, informateurs en formateurs in diverse soorten en maten te wachten staan. Want sinds afgelopen nacht is een ding duidelijk geworden, het zal nog even duren voor er weer een nieuw kabinet is. Er moeten heel wat hobbels genomen  en het nodige gladgestreken worden voordat er een nieuwe regering is. Ik blijf bij mijn voorspelling van een paar weken geleden dat die regering er uit zal zien zoals ik toen beschreef. Inmiddels zijn we niet alleen meer dan twee weken verder, we zijn ook vier verkenners verder. En daar komen er zeker nog één en wie weet misschien nog wel twee bij. In verkenners-jargon is dat een hele patrouille.
Het is niet voor niets dat ik die slotalinea van 18 maart nog eens letterlijk aanhaal, want voor je het weet heeft niemand daar nog een actieve herinnering aan. Geheugen lijkt bij politici niet altijd even sterk te zijn. Vond het overigens een fantastische trouvaille van de Minister-President/ VVD-fractieleider (doorhalen wat niet van toepassing is) dat je niet kunt liegen over iets wat je je niet kunt herinneren. Misschien is dat ook wel nodig om als politicus overeind te blijven. Wie was het ook weer die ooit, overtuigd van zijn waarheid zei: “I did not have sexual relations with that woman’.
Ik heb geen actieve herinnering aan mijn geboorte, maar dat betekent nog niet dat ik hem daardoor kan ontkennen. Politici beschikken wel over die vaardigheid. Liever ware het mij dat ze met Jan Brokken zouden durven zeggen: “De waarheid is nog een verhaal.” Dat levert een mooie roman op in plaats van wat geschreeuw over en weer
Intussen blijf ik in de gaten houden of mijn voorspelling waarheid wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.