Tweezaamheid

Ooit stond ik voor de keuze wat te gaan studeren na mijn middelbareschooltijd. Ik had mijn diploma HBS-A met glans gehaald maar in de academische wereld kon je daar toen nog maar weinig kanten mee op. Het was 1963 en ik koos uit de beperkte mogelijkheden zonder al te veel motivatie voor  sociale geografie. Dat bleek geen gelukkige keuze. Onderdeel van het curriculum was cartografie en neem van mij aan dat colleges over driehoeksmeringen in de Sahara nou niet echt aan mij besteed waren. Ik was weinig meer in de collegezalen te vinden, anders dan voor de capita over filmkunst, maar die hadden niets met mijn studierichting te maken. Ik sjeesde dus bij het leven en vond mijn heil op de Sociale Akademie. Gouden tijd. Ik had ooit een collega die zijn universitaire studies ook niet had afgemaakt en dat in zijn CV omschreef als ‘enige jaren academische oriëntatie’. Zo noem ik dat wat verknoeide jaar aan de universiteit nu ook maar: ‘een jaar academische oriëntatie’. Klinkt niet slecht.
Natuurlijk had ik na dat gemankeerde jaar kunnen kiezen of in dat jaar al over zijn gegaan naar bijvoorbeeld sociologie, een mogelijkheid waar HBS-A ook toegang toe bood. Nu had ik toen geen flauw benul wat sociologie zou kunnen zijn en ook nu heb ik mijn vraagtekens als ik een socioloog een toelichting hoor geven op een door hem of zijn studenten uitgevoerd onderzoek dat als resultaat precies dat heeft wat iedereen zonder onderzoek ook al verwachtte.
Vanochtend hoorde ik op de radio een hoogleraar sociologie. Hij weet alles van eenzaamheid af. Van hem hoorde ik dat eenzaamheid het subjectief ervaren is  van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde sociale relaties.
Eenzaamheid is onvrijwillig, het is een ervaring van mensen en daarmee moeilijk van buitenaf waar te nemen. Nou, ga er dan maar aan staan om daar onderzoek naar te doen.
Gade en ik luisteren verder maar met een half oor. 30 % van de bevolking is eenzaam hoor ik nog. Wij horen daar niet bij.Wij zijn tweezaam. Lijkt me voor een socioloog ook een prachtig onderzoeksonderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *