Uitstraling

Ik raak van tijd tot tijd onder de indruk van mensen die zonder iets te zeggen of iets bijzonders te doen op een niet nadrukkelijke maar onontkoombare wijze aanwezig zijn. Door de manier van lopen, zich bewegen, de wereld inkijken hebben zij een uitstraling, een présence die aansprekend is. Ik ben niet in staat precies te omschrijven welke factoren het zijn die ten grondslag liggen aan dat fenomeen. Als zo iemand ergens binnen komt zijn ze er, is er geen ontkomen aan. Ze hebben een haast magnetische werking. Zonder aanstellerij, volkomen van nature beheersen zij de situatie.
Laat ik maar een voorbeeld geven. Ik reis af naar Amsterdam. Het is zondag en ben op weg naar het Muziekgebouw aan het IJ voor een middagconcert, samen met Gade en een vriendin. Het uitje is een verjaardagscadeau voor die vriendin. Gade en ik geven geregeld dit soort uitjes als cadeau. Dat is niet alleen leuk voor de ontvanger, maar ook voor ons als gevers.We zijn tijdig afgereisd, genoeg tijd om voor het concert nog te lunchen. Al we net aan tafel zitten zie ik een politicus binnen komen die zelf mogelijk denkt te vallen onder de categorie mensen die zojuist beschreef. Maar voor mij is het een zichzelf overschattende blaaskaak die aandacht vraagt door foute dingen op het verkeerde moment te roepen. Hij schuift een paar tafeltjes verder aan. We zitten met de rug naar elkaar. Punt.
Er komt iemand binnen die wat zoekend rondkijkt, maar die direct mijn aandacht vasthoudt. Ook omdat het gezicht en haar présence mij vaag bekend voorkomen. En verder is het een verschijning die aan mijn eerder omschrijving voldoet. Gade buigt zich voorover en vraagt op een toon die past bij de omgeving of dat niet een familielid is van een goede bekende die wij al een jaar of 10 niet meer hebben gezien. Ook Gade is onder de indruk. We twijfelen. Kan het zijn, of toch niet.
Na het concert schuiven we de zaal uit, nog steeds onder de indruk maar ook rikraaiend ja of nee. Gade spreekt haar aan. “Hè, wat een verrassing jullie weer eens te zien”, antwoordt ze hartelijk. Ook een natuurlijke eigenschap van dat soort mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *