Vaderlandsliefde

We waren er naar behoren voor uitgedost. Het was oranje wat de klok sloeg. De buurvrouwen die kwamen kijken, drie in getal, waren in deze fleurige kleuren gehuld. Een zomers jurkje met een grote gouden leeuw, een polo met reclame voor een fysiotherapiepraktijk en een blits shirtje met fonkelende letters BRASIL. Ik zelf was in een oversized t-shirt dat nu niet echt slank afkleedde, maar je hebt wat over voor het vaderland. Gade droeg geen oranje. Dat had ze in haar hart, zei ze.
De tuinbank was binnengehaald en zo konden we alle vijf vanuit een riante positie de wedstrijd volgen. Vanaf de voorbeschouwing tot de nabeschouwing, toen het al diep in de nacht was. En daar tussenin de vele onbenutte kansen, de schoten op paal en lat, de miraculeuze wissel van de doelmannen, het gewauwel van Frank Snoeks en de twee reddingen van Tim Krul waardoor Nederland de halve finale bereikte.  Op het moment dat Krul naar links dook en de bal tegenhield schreeuwde wij het uit. De kat sprong van schrik op, zodat het leek of hij met ons mee juichte. En we wisten dat we onze oranje kleding nog een keer nodig hadden. Dat we woensdag weer zullen gaan kijken en ons Nederlandser dan ooit zullen voelen. Joost van den Vondel dichtte in zijn Gijsbrecht al dat de liefde tot zijn land ieder is aangeboren. Ik checkte dat onlangs nog bij een nicht die getrouwd met een Mexicaan en in dat Midden-Amerikaanse land woont. Zij liet mij via Facebook weten dat bij de wedstrijd Nederland-Mexico zij uiteraard voor Nederland was. Ze schreef: Vond het verrassend dat ik met dit soort dingen ineens weer heel Hollands ben. Dus strakjes zitten we weer vol spanning naar ‘onze’ jongens te kijken.”
Hoe zal het woensdagavond onze koningin vergaan? Zal zij zich kunnen inhouden als Argentinië scoort? Is zij al zo ingeburgerd dat zij “H O L L A N D, Holland spreekt een woordje mee” mee zal scanderen of zal zij diep in haart hart toch nog meer wit-blauw zijn, zonder rood.
Ik heb dat probleem niet. Ik ben gewoon voor Oranje. En mochten ze de finale niet halen dan zal ik me troosten door te zeggen dat het maar voetbal is, een spelletje. En de koningin, die wint woensdag hoe dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *