Veganisme

We hebben voor een nacht een nichtje te logeren. Of eigenlijk is het geen nicht meer. Het is de dochter van een zuster van Ex. Dus sinds mijn scheiding in de vorige eeuw is zij mijn ex-nicht. Maar de familiebanden bleven ondanks de scheiding toch in tact. Het zou toch handig zijn als er in het Nederlands gezien het echtscheidingspercentage aparte aanduidingen zouden komen voor de relaties na een scheiding, zodat direct duidelijk wordt hoe de verbanden liggen.
Een paar dagen geleden kreeg ik een mailtje van haar. Of ze voor een nachtje kon komen slapen. Ze had twee afspraken in dit voor haar verre deel van het land. Ik schreef terug dat ze meer dan van harte welkom was en nodigde haar uit om dan ook maar de avondmaaltijd met Gade en mij te gebruiken. Per kerende mail kreeg ik het bericht terug dat zij dat er gezellig zou vinden, maar:“Het enige is, ik eet veganistisch, is dat ingewikkeld voor jullie?” Ik antwoord dat dat geen enkel probleem is en vaag wat zij wel en niet eet. Intussen zoek ik ook ook even op internet en zie bevestigd wat zij mij schrijft: “Ik eet alleen plantaardige dingen, dus geen vlees, vis, eieren, boter, kaas… en bijvoorbeeld wel rijst, aardappels, groente, peulvruchten (bonen)…” Met die restricties weet Gade wel raad.
Precies op de afgesproken tijd staat nicht voor de deur. Ze torst een rugzak die in geen enkele verhouding staat met het ene nachtje dat ze bij ons logeert, maar ze is een paar nachten van huis, vandaar.
We babbelen wat bij over het familie-wel-en-wee. En zij vertelt over haar studies. Een breed scala. Ooit afgestudeerd aan de theaterschool en vervolgens bachelor in filosofie en een masters in logica heeft ze nu een promotieplaats en volgt ook nog een opleiding tot yoga-lerares. Ze legt uit waar ze mee bezig is. Ik denk dat ik het snap, maar misschien heb ik het wel helemaal mis.
Het eten is klaar. Gade heeft een smakelijke veganistische maaltijd bereid. Wat smakelijk? Heel erg lekker. En afgaande op waar nicht allemaal mee bezig is, word je er ook heel erg slim van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *